Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Nemezművészeti tábor a Népi Mesterségek Házában. Országos hatókörű nemezművészeti tábort tartottunk a Népi Mesterségek Házában. A fiatal nemezes csoport tagjai 2018. július 2-7 között, immár második évben szervezik meg a tábort és egyre bővülő létszámmal érkeznek a résztvevők. 12 fő, az ország 5 településéről érkezett, mindannyian szakképzett nemezesek. Vendég előadó volt Vetró Mihály, a Nádudvari Szakközépiskola művészeti vezetője, a nemez szak oktatója. A táborosok öltözet kiegészítőket (sál, táska) játékokat és lakás kiegészítőket készítettek.
  • Egyesületünk tagjai ismét meghívást kaptak a Nagyváradon megszervezett, hagyományos Illés Napi Vásárra. A rendkívül igényes programot a Nagyváradi Körösvidéki Múzeum vezetői rendezik sok éve, és Románia minden régiójából hívnak meg mestereket. A korábbi Püspök Palota kertjéből (a múzeum is a palotában működött évtizedekig) a múzeum átköltözését követően a Rédey Kertben tartották a vásár, július 20-22 között.
  • „Belépés jó szóval, kalapot emelve”! A Magyar Kalap Ünnepét hagyományteremtő szándékkal 2016-ban indították útjára Balmazújvárosban. Az akkor már nagybeteg Mihalkó Gyula a Népművészet Mestere házában Nyitott Műhely programon mutatták be az érdeklődőknek a pásztorkalap készítést, ahol maga a mester is jelen volt. Halála után a kalapos műhelyben a tevékenységet a családon belül sikerül folytatni, erre is igyekszenek felhívni a figyelmet a mostani rendezvényen. Július 21-én, a Mihalkó műhelyben megemlékezéssel kezdődött a nap, majd a „kalaposok síppal-dobbal-hegedűvel vonulnak az ünnepségre, a Magyar Kalap ünnepének helyszínére, a Kadarcsban” – adott hírt a Hajdú-Bihar Napló 2018 julius 21-i számában. A nap folyamán megyeszerte ismert népzenei együttesek és néptáncosok műsorát tekinthették meg az érdeklődők, a programot színesítette a fuvaros fogatosok versenye, a kalapos inasok bemutatója, Petrovics család népi játékos faluja, nemezelés, íjászkodás és kézművesek bemutatója is.
  • Folk Hétvége elnevezéssel július 24 és 29 között népzenei-népművészeti fesztivál lesz Hajdúszoboszlón. A fürdőváros érdeklődő közönsége magas színvonalú népművészeti program során ismerkedhet meg a megye népművészeti értékeivel, néptánc-népzene és népi kézműves alkotóival . A hagyományosan július utolsó hétvégéjére megszervezett 6 napos program minden napja kínál élményt a látogatóknak. A Kulturális Központban két fiatal, Prima Pirimissima Junior díjas alkotó remekműveit, egyesületünk tagjának, Dede Orsolyának szőtteseit és Tokai Attila faragó munkáit kiállításon mutatják be, a szabadtéri színpadon országszerte ismert kiváló előadóművészek, együttesek szerepelnek, a hét utolsó két napján pedig egyesületünk tagjaival, népi iparművészekkel, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotókkal találkozhatnak az érdeklődők. Ők tartanak kézműves bemutatókat és kínálják eladásra portékájukat.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET