Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

• Március 31-én a Debreceni Malomparkban a Húsvéti Játszóházat is egyesületi tagjaink tartották, immár második éve.
• Az előző évekhez hasonlóan az idén is csatlakoztunk 2018. április 6-án az Európai Művészet és Kézművesség Napjai Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéje programhoz. Az egyesület alkotóháza lehetőséget ad ahhoz, hogy kisebb-nagyobb közösségeket, gyermek és felnőtt csoportokat hívjuk a műhelyekbe, programokat szervezzünk a részükre. Legutóbb az országos programhoz kapcsolódva a fazekas mesterség bemutatását terveztük „Kézzel és koronggal a fazekasok nyomában” címmel egy Debrecenhez közeli kis település, Sáránd általános iskola diákjainak meghívásával. Vendégeink közül voltak olyan diákok, akik már használták a fazekas korongot, de olyanok is, akik most próbáltak először tárgyat formálni agyagból. Minden gyereknek élmény volt mestereinkkel találkozni és segítségükkel alkotni. Az így létrejött munkákat szárítjuk, majd kiégetjük és a kész alkotásokat átadjuk nekik a X. Jubileumi Nemzetközi Fazekas Fesztiválon május 18-19.-én a debreceni Kossuth téren.
• A fazekas mesterség kiemelkedő fiatal alkotójának szervezett szülővárosa önálló kiállítást, melynek április 12.-i megnyitására meghívást kaptunk. Ifj. Fazekas István népi iparművész, Nádudvar szülötte mutathatja be legújabb alkotásait a helyi Művelődési Központ tágas kiállító terében. A bemutatón a nádudvari fekete kerámia hagyományos formavilágát hűen követő alkotások, valamint az alkotó újszerű, mázas edényei egyaránt elkápráztatják a nézőket. Az új funkciókat kereső alkotások – asztali lámpa, újságtartó, megmutatják, hogy a tehetséges alkotó műhelyében a nádudvari fekete kerámia folyamatosan gazdagodik,fejlődik. A megnyitón a közönség fennállva tapsolta meg ifj. Fazekas István kiállítását.
• Nagy Zoltánné Dajka Julianna szövő, szakoktató kiállítását Földesen nyitottuk meg április 11-én. Az itt élő alkotó a település közösségének aktív tagja, így természetes, hogy helyi civil szervezetek összefogva a Karácsony Sándor Általános Művelődési Központtal, szervezték meg a kiállítást. A kender és pamutvászon szőtteseket igyekeztek a hajdani funkciójában bemutatni, a szakajtóruhák, törölközők a hagyományos lakástextil világát láttatják. A gyapjú és rongy szőnyegek közül kiemelkedik a két szélből szőtt festékes szőnyeg, kiválóak a szumákos és a csíkritmusú falvédők, párnák. Alkotónk az öltözetet tervezésében és kivitelezésében is nagyon tehetséges, szép gyapjú szoknyákat, sálakat mutatott be, amelyek az erdélyi hagyományra épülve modern hatásúak.
• Nagy várakozással készülünk a Nemzeti Szalon megnyitójára a Műcsarnokba. Egyesületünk buszt bérelt, segítve, elsősorban az idősebb alkotók feljutását Budapestre. Közösségünkből várhatóan 32 alkotó szerepel a kiállításon: hímzők, szövők, fazekasok, mézeskalácsosok, szaru-csontfaragók, bőrművesek, ötvös, fafaragó, nemezes, késes, rézműves, viseletvarró, szűrrátétes mestereink.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET