Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Népi Mesterségek Háza hírei

Megújul a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület székháza, a Népi Mesterségek Háza. Az alkotóházban 4 éve fennálló állandó kiállítást frissítjük meg, amely a maga nemében egyedülálló a megyében. Fazekas munkák, hímzések, szőttesek, szaru és csont munkák, mézeskalácsok, bőrmunkák láthatóak itt,  amelyeket azok a hajdani és ma is alkotó egyesületi tagjaink készítettek, akik munkásságukkal a Népművészet Mestere címet nyerték el.

A kiállításnak helyet adó, többfunkciós terem, – szövő műhely-nagyelőadó- festését annak a kis bihari falunak, Bojt-nak a szakemberei vállalták, akikkel az előző évben Együttműködési megállapodást kötöttünk. Debrecen város ígérete szerint a Népi Mesterségek Háza homlokzatát és nagy kapuját is újjá varázsolják 2018 tavaszán.

Február végén, 23.-án tartotta a „Nyitott Nemezes Műhely” a foglalkozását, ahol török nemez volt a téma. A résztvevő 8 lány- asszony és egy férfi tiszteletbeli tagunk együttműködésnek eredménye két szép párna, közzel 7 óra munka eredménye.

  • Életmű kiállítás Hajdúböszörményben

Március 5-én Nagy Sándor fafaragó, népi iparművész életmű kiállítását nyitottuk meg Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Múzeumban. A bemutatón kiemelt helyet kaptak a Hajdú játékcsalád darabjai, mellettük a korábban készült rönk bútorok, a népi barokk ihlette kisbútorok, a napjainkban készült logikai játékok és a 2017-ben a Budai Várban is bemutatott kopjafák.

  • Pályázati sikerek

Március 7-9 között egyesületi tagjaink népes delegációja vett részt a XVI. Országos Textiles Konferencián, Békéscsabán. A pályázati kiállításon 7 alkotó csoportunk és 12 egyéni alkotónk szerepelt, közülük kiemelt díjat kapott az „Új ötlet Moldvából” elnevezésű csoport, melynek tagja Tarsoly Andorné hímző népi iparművészünk. Ő, valamint Harsányi Edit hímző népi iparművész és Rózsa Sándorné szövőnk még különdíjban is részesült.

  • Játszóházak tavasszal

Március 15-én a Várkert Bazár Aulájában 5 alkotónk tartott játszóházi foglalkozást a NESZ által szervezett program során.

A március 31-én a Debreceni Malomparkban a Húsvéti Játszóházat is egyesületi tagjaink tartják, immár második éve.

  • Együttműködések, megállapodások

Megerősítettük és aktualizáltuk az évek óta fennálló Együttműködési megállapodást a Debreceni Művelődési Központtal, ezzel egy időben Debrecen Megyei jogú Várossal a Közművelődési Megállapodás meghosszabbítását is kezdeményeztük.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET