Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

• A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület csatlakozott a Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett Kultúrházak Éjjel-Nappal országos programhoz. Február 2-án Alkotóházunkban tartottuk meg a „Fazekasok Fakanállal” című programot. A célunk az volt, hogy megyénkben jelentős létszámban és kimagasló szakmai szinten dolgozó fazekasok tevékenységére felhívjuk a figyelmet, mintegy előkészítve X. Jubileumi Nemzetközi Fazekas Fesztivált, amely májusban lesz városunkban. Azok a fazekas tagjaink jelentkeztek a programban való részvételre, akik főzőedényt és tálaló edényt készítenek, s ezekből „gyakorlati bemutatót” tartottak. A saját edényükben sütött-főzött ételekkel, az általuk készített étkészletükben tálalva kóstolhatták meg a vendégek a finomságokat. A sajtó képviselői mellett azon intézmények, szervezetek képviselőit hívtuk meg, amelyekkel együttműködési megállapodásunk van, akik erkölcsileg vagy anyagilag is támogatják szervezetünket. A program nagy elismerést aratott a résztvevők körében!
• A 15 éve alakult Mikepércsi Hímző Kör utolsó kiállítását nyitottuk meg február 3-án a település művelődési házában, hiszen a csoport művészeti vezetője elköltözik a községből. Kormányos Lászlóné hímző, viseletvarró népi iparművész munkáját nagyra értékeltük, hiányát nagyon meg fogja érezni a hímzők, varrók csoportja. Az egyesület vezetői, szakkör vezető társai és a település lakossága bensőséges ünnepségen búcsúzott, megköszönve eddigi munkáját!
• A Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhelyek sorozatban a hímzők részére szervezett továbbképzésen Zeleiné Pap Bernadett szakoktató, népi iparművész tartott előadást és kézműves bemutatót. A megyéből és Debrecenből érkezett 30 szakember nagy érdeklődéssel hallgatta az előadást, minden résztvevő mintakendőt kezdett el és gyakorolta az öltéstechnikákat.
• Az év első közgyűlését tartottuk február 17-én a Debreceni Művelődési Központban. Az első részben a napirend a szakmai csoportok vezetőinek majd az egyesület elnökének beszámolója a 2017-es év munkáiról, valamint az egyesület által alapított díjak átadása volt.
• A legjobb közösségi munkát Kiss Lajos faműves végezte, a legeredményesebb szakmai teljesítményt Szabó Erzsó nemezes érte el. A kiemelkedő szakmai és közösségi munkáért a „Szidor Kati emlékére alapított díjat” Molnár Tiborné hímző népi iparművész, a Mihalkó Gyula emlékére alapított, a „Pásztorművészet továbbéltetéséért” díjat Csibi Gyuláné szűrhímző, a Népművészet Mestere kapta. Ez utóbbit Mihalkó Gyula özvegye adta át. Az ebédszünet után a tagság megismerte és elfogadta a 2018-ra tervezett munkatervet.
• Az Egyebek-ben, többek között meghallgattuk kosárfonó tagunk, Balogh Karcsi rövid, de annál érdekesebb beszámolóját Kirgizisztánban töltött oktatói munkájáról.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET