Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben

Egyesületünk számára a tavaszi-nyári hónapok legjelentősebb eseménye volt a reformáció 500, a magyarországi reformáció 450 jubileuma tiszteletére meghirdetett kortárs népművészeti pályázat és kiállítás megvalósítása.

Az Észak-alföldi régióban tevékenykedő alkotók pályáztak Debrecenbe, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület gyűjtötte a pályamunkákat, zsűriztetett, rendezte a kiállítást, bonyolította le a megnyitót.

Egész napos programot terveztük június 10-re, a megnyitó napjára, azzal a céllal, hogy a magyarországi reformáció központjába, a Kálvinista Rómába látogatók megismerjék „kálvinista értékeinket”. A kiállítás megnyitójára érkezők a Nagytemplom padsoraiban foglaltak helyet, az Úr Asztalánál beszélt a kiállításra érkezőket köszöntő Oláh István tiszteletes úr, a Nagytemplom lelkésze. Majd dr. P. Szalay Emőke etnográfus értékelte a kiállításra érkezett alkotásokat, végül átadtuk a 85 alkotónak a Népművészeti Egyesületek Szövetsége emléklapjait és a Debrecen Megyei Jogú Város, a Református Egyházkerület, a Nagytemplom által felajánlott ajándékokat, emléklapokat is. A város a Nagyerdei Szabadtéri Színpad premierjére hívta meg a pályázókat, a Nagytemplom egy csodálatos fotó albumot ajándékozott az alkotóknak.

Az ünnepség egész időtartama alatt Sepsy Károly orgona művész játékát is hallhattuk, ami igazán ünnepélyessé tette a hangulatot.

A kiállítás a templom jobb oldali karzatán, a templom második emeletén kialakított kiállító térben kapott helyet, igen elegáns installációra építkezhettünk.

A június 10 és július 3 között nyitva tartó bemutatón egyesületi tagjaink vállalták az őrzést és a tárlatvezetést.

A megnyitó után a programra érkezők, közel 100 fő, közös ebéden vett részt a Kollégiumban majd együtt, szakmai tárlatvezetővel megtekintették az Oratóriumot (az 1848-as trónfosztás helyszínét), a világhírű Református Könyvtárat és az Egyháztörténeti Gyűjteményt.

A pályázati kiállítás megnyitójának a napja,- a résztvevők visszajelzése alapján- életre szóló élményt nyújtott az Észak-alföldi Régióból érkezett alkotóknak, vendégeiknek.

  • Hímző tábor

Harmadik éve látogatnak el az ország hímző szakemberei Debrecenbe, nyári táborba. A 2017 június 16-án délután kezdődő tábor témája az erdélyi hímzés kultúra volt, és a debreceni Déri Múzeum gyűjteményére épült. A gyűjteménynek ezt a részét dr. V. Szathmári Ibolya muzeológus mutatta be. A táborban részt vevők vasárnap elutaztak Válaszútra, ahol bepillantás nyertek az ottani, világhírű néprajzi gyűjteménybe. Az utolsó két napon a gyűjtött anyag feldolgozását kezdték meg a hímző szakemberek.

A legtöbb táborlakónak jutott ideje arra is, hogy megtekintsék a Nagytemplomban rendezett református pályázati kiállítást valamint a Tégláskerti Református templomba is ellátogattak, ahol az ottani hímző kör alkotásai díszítik az Úr Asztalát, a szószéket.

  • Kézműves bemutató a Debreceni Csokonai Sörözőben

Június 20-án este a Debrecen Egyetem felkérésére egy nemzetközi konferencia nyitóestjén kézműves bemutatót tartottak alkotóink és néptáncbemutatóban is gyönyörködhettek a hazai és külföldi szakemberek.

  • Szent László Napok Nagyváradon

Első ízben kapott meghívást az egyesület közössége arra a rendkívül jelentős kulturális programsorozatra, melyet a nagyváradi magyar kulturális egyesületek szerveznek, Szent László Napok címen, a Nagyváradi Várban.

A Debreceni Művelődési Központ által felkért delegáció 12 egyesületi tagból áll, elsősorban a debreceni és a megyei értéketek reprezentálva. Tagjaink bemutatókat tartanak a fazekasság, a bőrművesség, szövés, a hímzés, a kobak karcolozás, a fafaragás, nemezművesség, mézeskalács készítés, gyöngyfűzés, szalmafonás témájában.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET