Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • November 23-án a Duna TV munkatársa, Kozári Réka szerkesztő asszony felkérése a Radics család volt a ”Családbarát” című magazin műsor vendége. A több órás felvételen a családfő és kisebbik fia a debreceni mézeskalács készítésről beszélt és tartott bemutatót, Zsuzsa asszony pedig a debreceni töltött káposzta készítés rejtelmeibe avatta be a nézőket. A családhoz több ismert személyt és barátaikat is meghívták, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotói közösségét Hubert Erzsébet elnök képviselte.
 • November 24-től a Debreceni Ifjúsági Házban az Adventi programsorozat kiemelkedő rendezvényeként a Radics család mézeskalácsait mutatják be. A megnyitóra érkezett külföldi diákok nagy érdeklődéssel ismerkedtek a magyar specialitással, az ütőfás mézeskaláccsal, az ejzolt mézes remekművekkel és kóstolgatták a változatos ízesítésű mézes puszedlit.
 • November utolsó napján a ”VII. Interdiszciplinaritás a régiókutatásban” címmel Nemzetközi Tudományos Konferenciát szervezett a Debreceni Egyetem. A rendezvényre meghívást kapott egyesületünk is. A december 30-án Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában tartott konferencián Hubert Erzsébet az egyesület elnöke „Népi hagyományok, mesterségek kutatása- értékmentés a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületnél” címmel tartott illusztrált előadást. A téma folytatásaként egyesületi tagunk, dr. Csapóné dr. Riskó Tünde egyetemi adjunktus végez kutatást az egyesület innovatív tevékenységéről.
 • „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” címmel Tégláson a városi könyvtár és közművelődési intézmény meghívására kiállításon vesz részt egyesületünk. A kollektív bemutatón az egyesület fafaragó, fazekas, mézeskalácsos, ötvös, népi ékszert készítő tagjainak valamint a Tiszta Forrás hímző kör asszonyainak alkotásai láthatók. A december 1-én tartott megnyitón a település polgármestere köszöntője után Molnár Csilla helyi református lelkész asszony mondott ünnepi beszédet. A tárlaton Hubert Erzsébet etnográfus tárlatvezetést, Molnár Tiborné hímző kézműves bemutatót tartott a nagyszámú érdeklődőknek.
 • Folytatódik a szarufaragó tanfolyamunk. A hagyományos majd a kortárs használati tárgyak készítésében Szabó István csont és szarufaragó népi iparművész, és Magyari Tibor, egyesületünk tagjai segítik a tanulókat. Kovács Zoltán csont és szarufaragó népi iparművész a Népművészet Mestere, januárban csatlakozik az oktató gárdához.
 • Textilakadémia című programsorozatunk legutóbbi foglalkozása alkalmával a geometrikus szabás alkalmazásáról és a nyargalásos technika díszítő funkciójáról tartott előadást és bemutatót Kormányos Lászlóné hímző viseletvarró népművészünk.
 • Komádiban a Városháza dísztermében december 8-án nyitották meg az immár hagyományos „Adventi Kiállítást” egyesületi tagjaink alkotásaiból. Fazekas, rézműves, fafaragó alkotók valamint a Gránátalma Hímző Kör tagjai mutatkoztak be. A kiállítást a település polgármestere köszöntője után az egyesület hímző szakmai bizottsága vezetője, Tarsoly Andorné népi iparművész nyitotta meg.
 • Óvodásoknak szervezünk Fazekas Karácsonyt december14-én délelőtt a Népi Mesterségek Házába. A középső csoportos ovisok karácsonyfa díszeket készítenek, amelyeket el is helyeznek a karácsonyfán. Ezt, -az egyesület  hagyományaihoz híven – a Debreceni Gyermekklinika kis betegei kapják  majd meg. A foglalkozást a fazekas szakmai bizottság vezetője, Orvos Józsefné és Virágos Lajosné Kozák Anikó hímző, az egyesület titkára vezeti.
 • Az Adventi időszakban, december 2-án, 9-én és 16-án a debreceni Malompark meghívására népi kézműves játszóházat vezetnek egyesületi tagjaink.
 • December 9-én Nyíradonyban, a Regionális Népzenei Találkozón kézműves bemutatón és vásárban vesznek részt alkotóink.
 • Regisztráltunk és csatlakoztunk a „Helyben a sokszínűség” szlogennel hirdetett Kultúrházak éjjel-nappal programhoz, amely 2018. február 2-3-4-én lesz. A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület „Fazekasok fakanállal” címmel szervezi erre a két napra programjait az egyesület fazekasai részvételével, szponzoraink, támogatóink számára. A helyszín a Népi Mesterségek Háza lesz. 

   

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET