Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben a hímző szakkörök közül több már 40 éve tevékenykedik. A jelentős évfordulót minden közösség kiállítással ünnepelte, ahol számot adtak eddigi eredményeikről, bemutatták legsikeresebb alkotásaikat.
    A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesülettel egy időben, 35 éve alakult a Homokkerti Hímző szakkör, amely napjainkban Homokkerti Nefelejcs Hímző Szakkör néven tevékenykedik. Kiállításuk megnyitója figyelemfelkeltő rendezvény volt a városban. A 1982 óta folyamatosan működő kört Róth Ferencné alapította, akinek halála után Tarsoly Andorné népi iparművész vállalta a csoport művészeti vezetését. A városrész egyik „kertségében” dolgozó alkotó csoport jelenleg a Homokkerti Közösségi Ház egyik legismertebb és legaktívabb közössége, akik rendszeresen szerepelnek a város, a megye és az országos meghirdetésű szakmai programjain.
    Többször díjazták munkáikat a „Kitesszük a szűrét”, a „Százrózsás” pályázatokon, a 2015-ös ONK-n Ezüst Oklevelet kaptak. Ők folytatják az évekkel ezelőtt a megyében elkezdett csángó hímzések újra feldolgozását, a debreceni cifraszűr motívumainak felhasználásával modern lakástextileket terveznek és kiviteleznek, rendkívül eredményesek a komádi vászonhímzés megújításában is. Rendszeresen részt vesznek a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület kiállításain. A jubileum alkalmával bemutatták azt a színvonalas kiadványt is, amelyet a jelenlegi tagokról és a legsikeresebb alkotásokról készítettek.
  • Az október 19-21 között rendezett „Selyembojt Kulturális Napok” programsorozatban jelentős feladatot vállalt a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület. A bihari kistelepülés vezetőinek kérésére egyesületünk tagjainak alkotásaiból kamara kiállítást nyitottunk meg a szakszerűen felújított Tájházban, játszóházat és kézműves bemutatót tartottunk, díjakat ajánlottunk fel a helyi programok nyerteseinek.
    A településsel a további évekre együttműködési megállapodást kötöttünk amelyben szerepel közhasznú munkások számára szervezett kosárfonó csoport szakmai segítése, a település kulturális közművelődés életének gazdagítása.
  • NIO zsűrizés Debrecenben.2017 november17.-én lesz a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya szervezésében a zsűrizés. A részleteket egyesületünk honlapján WWW. HBMNE. tekinthetik meg.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET