Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Tanfolyamok a Népi Mesterségek Házában

Textil akadémia címmel fél éves programmal továbbképzés indul a régióban dolgozó szövők, nemezesek és viseletvarrók részére a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület a Népi Mesterségek Házában. A közös munkával az a célunk, hogy a fiatal szövők és nemezesek megtanulják az öltözet és öltözet kiegészítők tervezését és kivitelezését, gyakorlott viseletvarróink segítségével. Viseletvarróink megtervezhetik az alapanyagot, amelyből elkészítik a hagyományokon alapuló és a mindennapokban is használható modern női és férfi öltözeteiket. A tanfolyamon a megye legjobb szakemberei tartanak elméleti és gyakorlati foglalkozásokat.

A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítjuk meg.

„A pásztorhagyományok továbbéltetése a mai tárgykultúrában” címmel fél éves tanfolyamot indít egyesületünk.  A 2017. szeptember és 2018. február közötti időszakban tartott foglalkozásokon 15 fiatal kézműves és a kézművesség iránt érdeklő lány és fiú ismerkedik meg a Hortobágy pásztorművészetének hagyományaival, a mai életünkben is használható tárgyaival. Kiemelten foglalkoznak majd a szaru felhasználásával, tárgyakat terveznek és kiviteleznek a szürke marha szarvból.

A Nemzeti Tehetségprogram által finanszírozott tanfolyammal a célunk az, hogy a kihaló félben levő mesterséget, – amely a közeli Hortobágy egyik legjellemzőbb pásztorművészeti hagyománya- megismertessük a fiatalokkal, idősebb mestereink tovább adják tudásukat a részükre. A tanfolyamon a HBMN mesterei oktatnak, elméleti előadásokat a megye legelismertebb néprajzosai tartják.

A VII. Debreceni Kézműves Fesztivál első rendezvényét 2017 szeptember 7-én tartottuk. A helyi sajtó kiemelt érdeklődés mellett nyitottuk meg a Debreceni Művelődési Központban egyesületünk jubileumi kiállítását, ahol 60 alkotónk közel 200 alkotását mutattuk be. A két héten át tartó kiállítás nyitva tartási időszakában igény szerint tárlat vezetést tartanak alkotóink.

A fesztivál szabadtéri rendezvénye a két napos Kossuth téri program. Itt 15 pavilonban mutatkoztak be alkotóink, szövők, hímzők, fazekasok, bőrösök, faművesek, mézeskalácsosok, szálas anyag fonók, nemezesek, késes alkotóink. Vendégünk volt a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 3 alkotója, hímző, babakészítő és faműves mesterek és az egyesület 2 vezetője is.

A bemutatók megtekintése mellett vásárlási lehetőség is volt, a gyerekek a „7 próbás Ifjú Mester” vetélkedő során ismerkedtek meg a mesterségekkel. Játszottak a „Régimódi Játszótéren”, a Főnix Néptáncegyüttes műsorában gyönyörködtek, a Gubás Társulat divatbemutatóját nézhették meg.

A két napos fesztivált, melyet a debreceni Kossuth téren valósítottunk meg, gazdagította a Magyar Örökség Napjai kínálata is. A Szellemi Kulturális örökség Nemzeti Jegyzékére és a jó gyakorlat regiszterébe kerülő értékeket a Déri térre helyezték el. Itt a hajdú-bihariak sok baráttal találkoztak, közöttük a matyó néptáncosokkal és hímzőkkel, a kalocsai hímzőkkel, a tápéi gyékényszövőkkel, a Balatonendrédi csipkeverő lányokkal, a Magyarszombatfai fazekasmesterrel.

A népi kultúra kiemelkedő értékeinek bemutatása jelentős esemény volt Debrecenben, a programok nagyon látogatottak voltak, sok elismerést kaptunk vendégeinktől.

  • Együttműködési megállapodások

A Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Közgyűlése és a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület között együttműködési megállapodást 2017 szeptember 15-én fogadta el a közgyűlés. Az együttműködés fő célja az egyesület önként vállalt kulturális, hagyományőrző feladata szakmai segítése. A részletek kidolgozása folyamatban van.

Bojt községben a közművelődés és a népi kézműves tevékenység megújítása céljából együttműködési megállapodást kötött a helyi önkormányzat és a HBMNE. A megállapodás eredményeként a felújított Tájházat a Déri Múzeum néprajzosa segítségével rendezték be, a 2017. október 19-21 között megrendezendő Selyembojt Kulturális Napokat az egyesület szakmai támogatásával tartják. Az események, a programok helyszínei a Bojti Tájház és a Művelődési Ház. A népi iparművészeti kiállításban az egyesület alkotói és a helyi kézművesek együtt szerepelnek, csipkeverő és fazekas alkotóink tartanak bemutatót, a játszóházban gyöngyös és nemezes tagjaink foglalkoznak a fiatalokkal.

A két napos program során fellép az Sárándi Ezüst Évek Nyugdíjas Klub ének együttese. A rendezvénysorozatra a HBMNE díjakat, ajándékokat ajánl fel.

Svájci diákok és a debreceni Ady Gimnázium növendékei számára tartunk kézműves foglalkozást a Népi Mesterségek Házában szeptember 28-án. A program során vesszőből készíthető koszorú és mézeskalács díszítést tanulnak, a maguk készítette alkotásokat haza viszik a diákok.

 

 

 

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET