Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

A Kabai hímző szakkör kiállítását május 8-án Hubert Erzsébet etnográfus nyitotta meg Kabán a Mácsai Sándor Művelődési Házban.
A 47 éve folyamatosan működő hímző szakkörnek jelenleg 17 tagja van, vezetője 10 éve Molnár Tiborné Király Zsiga díjas hímző népi iparművész. A szakkör 2016-2017-es termését láthatjuk a bemutatón. Megtekinthető május 26-ig.

Hajdúsámsonban, az Öltögetők Klubja 10 éves fennállását ünnepli. Alapítója és jelenleg is vezetője Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész. Kiállításuk május 8-án nyílt.

Május 6-án a Debreceni Művelődési Központban tartotta Közgyűlését a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület. A közhasznúsági jelentés elfogadása mellett tisztújítást is tartottak.
A közgyűlés ismét megválasztotta elnöknek Hubert Erzsébetet, titkárnak Virágos Lajosné Kozák Anikót, gazdasági vezetőnek Nemes Mihálynét. A 3 tagú Ellenőrző Bizottság tagjai lettek Orvos Józsefné, Sarkadi Gyuláné és Faragó Tiborné.

A közgyűlésen átadták a 2017-ben alapított „Mihalkó Gyula díjat”, amelyet a pásztorművészet hagyományainak éltetésére alapítottak. Elsőként a díjat Szabó István bőrös, ostorkészítő népi iparművésznek ítélte az egyesület vezetősége. A plakettet és emléklapot Mihalkó Gyula, pásztorkalap készítő, a Népművészet Mestere özvegye és az egyesület elnöke adta át.

A Közösségek Hete rendezvényeihez kapcsolódott az egyesület a Népi Mesterségek Háza május 13-i programjával. A gyöngyfűzés, szövés, hímzés mesterségét mutattuk be és ezekkel a technikákkal készítettek apró tárgyakat a programban részt vevők.

„Értékmentés” címmel program sorozatot hirdettünk tagjaink részére a Népi Mesterségek Házában. A második foglalkozás május 26-án lesz, Dezsőné Borbély Emma szövő, népi iparművész, Hagyományőrző díjas lesz az előadónk.

Május 15-16-án gyűjtötték a Reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című pályázati anyagot a Népi Mesterségek Házában. A zsűri május 18-án bírálta a tárgyakat. Tagjai dr. P. Szalay Emőke, dr. V. Szathmári Ibolya és dr. Fülemile Ágnes etnográfusok voltak. A pályázatra az Észak-alföldi régióból 255 alkotás érkezett, 65 egyéni alkotótól és alkotóközösségtől. A zsűri kiválasztotta a debreceni kiállításra és a budapestire is a pályamunkákat. Az észak-alföldi régióból a pályamunkák közel fele vesz majd részt a Várban rendezett kiállításon.
Legtöbb a hímzés, majd a faművesség, a fazekasság, a szövés, a rekeszzománc, a szalma munka.

Május 28-án a Gyermeknapot a Reformáció 500 éves jubileumi rendezvényei részeként szervezi a református egyház Debrecenben. Egyesületüket kérték fel a gyermek foglalkozások megszervezésére, megvalósítására. 20 alkotónk tart játszóházakat, bemutatókat.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET