Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Ünnepi közgyűlés volt március 4-én a HBNE.-nél.
    Az „évi rendes” közgyűléstől az különböztette meg, hogy , jeles vendégek társaságában ünnepeltük meg a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjunkat és az egyesület 35 éves fennállását. Vendégünk a NESZ elnöksége képviseletében Berecz Lászlóné és Zeleiné Papp Bernadett, mindketten a Matyó Népművészeti Egyesület tagjai, dr. Tar Károlyné és Hunyadi Sándor,a Kézműves Alapítvány képviselői a valamint Komolay Szabolcs Debrecen MJ Város kultúráért felelős alpolgármestere. Gratuláltak az elmúlt 35 évi munkánkhoz és a magas miniszteri kitüntetésükhöz.
    A finom, ünnepi ebédet új tagunk, Rózsa Péter biogazda főzte, akit szponzori tevékenységét megköszönve,Tiszteletbeli Tag-nak választott egyesületünk , s az erről szóló dokumentumot a Jubileumi Kiállításunkon, Balmazújvárosban a Semsey Kastélyban rendezett kiállításunk megnyitóján adtuk át részére.
    A közgyűlésen adták át az egyesület által alapított díjakat is, az Év Legjobb Szakmai Munkájáért, az Év Legjobb Közösségi Munkájáért és a „Szidor Kati” díjat. Új díjat is alapított az egyesület, melynek célja a nemrégen elhunyt, Mihalkó Gyula pásztorkalap készítő mester emlékének megőrzése. A díj neve:
    ”A pásztorkultúra éltetéséért díj”
  • Március 13-ig tartott a Jubileumi kiállításunk, ahol 46 alkotó több mint 500 tárgyat állítottunk ki. Balmazújvárosban, elsősorban az iskolák részéről, nagy érdeklődés mutatkozott, több mint 500 diák részére tartottunk -a nyitva tartás másfél hónapja időszakában, -hetente 2-3 alkalommal, tárlatvezetést.
  • A Hagyományőrző Nyitott Kézműves Műhely márciusi foglalkozásán 32 fő vett részt a megye hímzői közül. A téma a Zobor vidéki hímzés volt. Az elméleti bevezetőt és a gyakorlati foglalkozást Molnár Tiborné hímző népi iparművész tartotta.
  • A HBMNE vezetőségének március havi ülésén kiemelt téma a 2017-es pályázati lehetőségek ismertetése, a pályázat író a team-ek összeállítása volt. Az elnök ismertette azokat az országos programokat is, amelyekhez az év első felében, Népi Mesterségek Háza programjaival és más nagyrendezvénnyel csatlakoztunk illetve az elkövetkezőkben fogunk – Kulturházak Éjjel-Nappal, (február10-11) Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Egyesülete programja, (március 31-április 1) Közösségek Hete (május 10), Múzeumok Éjszakája.
  • Áprilisban elindulnak a Húsvétot előkészítő programjaink.
  • Játszóházat tartunk a Malompark-ban és a Fény Felé Alapítvány fogyatékkal élő tagjai számára a Népi Mesterségek Házában.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET