• Ami volt…

augusztus 20-23.: „Virágkarnevál másként” címen jelentős programot valósított meg a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 20 fős delegációja.

A Debreceni Főnix rendezvényszervező Kht. városunk megbízásából évek óta szervezi a jelentős nemzetközi hírnévnek is örvendő Debreceni Virágkarnevált. A „Virágkarnevált fél évszázada az összefogás fesztiváljaként ünnepeljük”, nyilatkozta városunk polgármestere. Ebben az összefogásban 2020-ban a népi kézművesség is szerepet kapott, hiszen első alkalommal kaptunk felkérést a megjelenésre. A Budai Várban már ismert installációval jelentünk meg Debrecen belvárosában. Igazán szerencsés volt a helyszín kiválasztása, hiszen pavilonjaink mellé állították fel a Virágkarnevál 4 kocsiját, amelyek ebben az évben nem vonultak végig a városon, hanem a belvárosban és a Nagyerdőn „parkoltatták” őket. Augusztus 20-án egész nap igen nagy érdeklődés mutatkozott a kompozíciók és a népi kézművesek bemutatkozása, vására, a gyerek programok iránt, de sokan látogattak meg bennünket augusztus 21 és 22.-én is. Népszerűek és látogatottak voltak a hagyományos debreceni népi kézművességet képviselő mai alkotók, a késes, a kalapos, a gyöngyös, mézeskalácsos, a hímzés pavilonjai. Megjelent a pásztorművészet, a szálasanyag közül a szalma és a vessző, a nemez és a faművesek szép tárgyai most is vonzották a látogatókat.

Gondoltunk a gyerek látogatókra is, nemzeti színű fonalakból a kézi szövés és kötélverés technikáival készítettek apró ékszereket maguknak a gyerek és az őket kísérő felnőttek is. A tudást átadtuk a városunkban tanuló külföldi diákok egy csoportjának is, akik nagy lelkesedéssel sodorták egybe a magyar színeket és boldogan viselték a karjukon!

  • Ami lesz…

Szeptember 4-én, 17.00 órakor „Értékeinkben élünk tovább” című kiállításunkat nyitjuk meg Sárándon a Közösségi Házban. Az „Arany Páva Nagydíjas” Sárándi Férfidalárda műsora után a kiállítást Hubert Erzsébet az egyesület elnöke mutatja be az érdeklődőknek.

Szeptember 5-én tartjuk az év második közgyűlését, amelyet májusról halasztottunk el. A témák a számviteli beszámoló és közhasznúsági jelentés és elfogadása, az Ellenőrző Bizottság beszámolója és elfogadása.

Megbeszéljük az elmúlt fél év történéseit és ránk váró második félév feladatait is.

A közgyűlést követően a Debreceni Művelődési Központ tagintézményében a Csapókerti Közösségi Házban tartjuk a már hagyományos népi kézműves programjainkat a kertség lakossága nagy örömére. Csipkekészítés, gyöngyfűzés, szalmafonás, mézeskalács vásárra várják az egyesületünk tagjai a csapókertieket.

Szeptember 9-én „Cifrán-szűrösen” címmel egész napos szakmai konferenciát szervez a Hajdúsámsoni Petőfi Sándor Művelődési Ház, Könyvtár és Muzeális Intézmény. A rendezvényt tavaszra terezték, a megvalósítása COVID miatt csúszott szeptemberre. Téma a szűr.  Az előadók a Déri Múzeum szakemberei és a megyében élő jelentős szűrkészítők alkotók lesznek, akik megyei hagyományra építve hímzett és rátétes szűrök alkotásával foglalkoznak. A programot kézműves bemutató is színesíti majd.

Az egész naposra tervezett szakmai konferencia a „Hagyományőrző Népi Kézműves Műhely” elnevezésű megyei hímző továbbképzés sorozatunk része, és meghívást kapnak a régió textiles szakemberei is.

Szeptember 11-13. XI. Nemzetközi Fazekas Fesztivál, X. Debreceni Népi Kézműves Fesztivál.

Városunk „fesztivál övezetévé” nyilvánítják szeptember közepén a Csapó utcai sétáló övezetet, és a napokban átadott, újjávarázsolt Dósa Nádor teret. Az újjá varázsolt téren természettudományos bemutatók majd a Könyvnapok hagyományos programjai lesznek, a Fórum előtti sétáló övezetben pedig 22 fazekas, az ország különböző fazekas központjaiból valamint 22 Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületi tag 14 féle népi kézműves mesterséggel mutatkozik be. A fesztiválokon kiemelten foglalkozunk a gyerek látogatókkal, akik reményeink szerint nagy számban jönnek majd a „7 Próbás Ifjú Mester”, a” Régimódi Játszótér” kínálta élményekért.

Szeptember 25-26. Az Alkotóházi Hétvége programjaihoz kapcsolódunk a Népi Mesterségek Háza kínálatával. Lesz csetneki csipke és paszomány készítési bemutató, szalmafonó érzékenyítő tanfolyam, baba készítés debreceni módra.