Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Baji Imre kosárfonó népi iparművész kiállítás

A kiállítást Hubert Erzsébet, az  egyesület elnöke nyitotta meg a VOKE Egyetértés Művelődési Központjában Debrecenben, szeptember 3-án. Az alkotó a kiállításon bemutatta életműve legjelentősebb tárgy típusait és új kezdeményezéseit-a fűzvesszőből fonott bútorokat is. A megnyitót az alkotó színes , élményszerű előadása gazdagította  melyben beszámolt a mesterség szépségeiről, érdekességeiről. A nagyszámú érdeklődő néptánc bemutatóban is gyönyörködhetett, a táncosok Imre családtagjai voltak, akik ezzel köszöntötték a mestert.

  • Sajtótájékoztató a Népi Mesterségek Házában

Szeptember 8-án a Népi Mesterségek Házában sajtótájékoztatót tartottunk. Témák voltak az 5 éve fenntartott alkotóházban folyó  tevékenység ismertetése, a Csoóri Pályázatnak köszönhetően a felújítások bemutatása és a szeptember 13-14-i Debreceni Kézműves Fesztivál programjának ismertetése. Meghívtunk azoknak a szervezeteknek a képviselőit, akikkel együttműködési megállapodásunk van, közöttük a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés,  Déri Múzeum, a Kézműves Alapítvány vezetőit. A sajtó megjelent képviselőit Debrecen kulturális alpolgármestere tájékoztatta az egyesület és a város kapcsolatáról, elismerően nyilatkozva szakmai eredményeinkről. A városlakók figyelmébe ajánlotta a rendkívül értékesnek tartott 9. éve megszervezett kézműves fesztiválunkat.

  • Tiszta Forrás Hímző szakkör

A Népi Mesterségek Házában kapott helyet a nagy múltú Tisza Forrás Hímző szakkör. A 45 éve működő alkotóközösség színtere évekig a Tímárház volt, jelenleg az ott folyó felújítási munkálatok miatt kaptak helyet most az egyesület székházában.

  • Debreceni Kézműves Fesztivál 2019 szeptember 13-14

A körülmények szerencsés egybeesése miatt  fesztiváljaink történetének  legsikeresebbjeként könyveltük el a 2019-est. Ragyogó időnk volt, napsütéses, nem túl meleg, sétára hívogató. A régi-új helyszín a kezdeti nehézségek ellenére kiválóan bevált, a város üzleti negyedben a Csapó utcai sétáló övezetében helyeztük el  8 fa pavilont és  6  egyesületi sátrunkat. A fesztivál téren kapott helyet a nádudvari kézműves szakközépiskola nemez sátra, és körülötte  a bőrös műhely, a fazekas korong, a szövőszék, amelyeken a diákok bemutatókat tartottak.  A „régimódi játszótér”, a gyöngyfűzési bemutató, a szövőműhely, a nemezesek tevékenysége igen népszerű volt a gyerek és a felnött közönség körében. A sok színes látnivalót táncos flashmob gazdagította,népszerű volt a 7 Próbás Ifjú Mester” programunk is.

Két nap alatt rekord látogatói létszámot rögzíthettünk, s az érdeklődés nem csupán a nézegetésben  nyilvánult meg. Elfogadható volt a vásárlói forgalom is és sok érdeklődő volt az információs pavilonban. Itt, hagyományosan  az egyesület titkára és elnöke tartózkodott, itt  kaptak a látogatók felvilágosítást  mindennapi munkánkról, a kiscsoportjainkról, a játszóházainkról, mindenféle olyan szolgáltatásunkról, amely küldetésünk része.

  • Delegáció az Arany Bika Szálloda Üvegtermében

Szeptember 13-án este az Arany Bika Szálloda Üvegtermében szponzori minőségben volt jelen az egyesület két tagú delegációja. A nálunk tanuló külföldi diákok szövetsége meghívására vettük rész a gála estjükön. Elvárás volt, hogy magyar népviseletben jelenjünk meg, amit a furtai és  kalotaszegi viseletbe öltözött két tagunk vállalt fel. Néptánc programot is az egyesület biztosított a gála estre, amit igen nagy örömmel fogadtak a külföldi diákok.

A szponzorációnk úgy valósult meg, hogy 20 tagunk népi iparművészeti tárgyat ajánlott fel, amelyeket tombolán soroltak ki a részt vevők között. A tárgyak értéke 50.000 Ft volt. A tombolán olyan nyereményeket is kisorsoltak, amelyek szakköreink foglalkozásán való részvételre jogosították a szerencséseket!

  • Csapatépítő programjaink

Szeptember 21-én csapatépítő programot tartottunk, téma az azonos szakágban dolgozó mesterek együttműködési lehetőségeinek bemutatása a sütés-főzés terén.

A faragó és a fémműves fiúk sültekkel, őzpörkölttel pályáztak, a textiles,gyöngyös, szalmás lányok süteményekkel jeleskedtek. A csapatok teljesítményét a többi szakág (fazekas, kosárfonó ) értékelte, kiválóra!