Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Gyászhír

A Népművészet Mestere címmel kitüntetett szíjgyártót, Tóth Sándort kísértük utolsó útjára 2018. június 14-én Debrecenben.

Sándor bácsi a nagyhírű debreceni szíjgyártó mesterség máig utolsó képviselője volt, aki Kathy Lászlót, a Népművészet Mesterét tartotta mesterének. Lószerszámaival és kiváló csikóbőrös kulacsaival több pályázaton volt díjazott, egyesületünk szervezésében sok megyei és országos kiállításon láthatták alkotásait. Több alkotóműhelyben dolgozott nyugdíjas éveiben, egyik alapítója volt a debreceni Tímárháznak, majd a Hortobágyi Kézműves Udvarnak. Nagy odaadással tanított a debreceni Koós Károly szakiskolában. „A nyersbőr felhasználásától a késztermék előállításáig”  címmel a szíjgyártó mesterségről hiánypótló szakkönyvet is írt feleségével, T. Némethy Erzsébet népi iparművésszel. Lánya, Tóth Zsuzsa napjainkban muzeológus-néprajzosként a bőrműves mesterség avatott szakembere.

  • Körös-völgyi Sokadalom

A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesületet 4 kiváló mester képviseli a június végén tartandó Körös-völgyi Sokadalomban, Gyulán. A kosárfonó Balog Károly, a fafaragó Török László, a bőrös-szarus Szabó István és a késes Sánta Gyula mutatja be a Hortobágy melléki pásztor kultúra mai örököseit.

  • Szarufaragó tábor

Június 25-29 között tartja a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület szarufaragó táborát a Népi Mesterségek Házában. Téma a hortobágyi pásztorművészet öröksége.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET