Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Gyapjú és szappan

A júliusi nemez tábor folytatásaként augusztus 4-én közös alkotómunkát szerveztek maguknak a nemezesek Debrecenben a Népi Mesterségek Házában. Téma a „gyapjús szappan” készítés volt, amit nagy örömmel tanultak meg Dobosné Hajdú Anikó irányításával. Ő a maga készítette szappanokat is biztosította a program sikeres megvalósításához.

A nemezes csoport tagjai legközelebbi a Debreceni Kossuth téren a Népi Kézműves Fesztiválon mutatják be sikeres tárgyaikat és tartanak kézműves bemutatókat.

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület 11 fős alkotó csoportja még 2017 elején meghívást kapott a hagyományosan megrendezett Jagiellonian Vásárra, melyet a Lublini Várban, 2017. augusztus 12-15 között rendeznek meg. Az egyik legnagyobb lengyel tradicionális rendezvényre a szervezők 150.000 vendéget várnak.

A nemzetközi vásáron 177 alkotó 18 féle népi kézműves szakmát képvisel majd. Érkeznek alkotók Magyarországról, Belorussziából, Ukrajnából, Litvániából, Szlovákiából és természetesen Lengyelországból. A HBMNE-ből népi ékszerkészítő, szűrrátétes, nemezes, hímző, fazekasok, mézeskalácsos mesterek érkeznek a rendezvényre.

Megyei Értéktár a Virágkarneválon

A Kölcsey Központ Bényi Árpád termében rendezik a meg a Hajdú-Bihar megyei Értéktárában levő értékekből álló kiállítást, amely a Virágkarnevál kiegészítő rendezvénye lesz. A tárlaton a Hajdú-Bihar megyei és a debreceni alkotók, mesterek alkotásai lesznek láthatóak.

Hevesen augusztus 4-6. között szervezték meg a XXI. Országos Szőttespályázat folytatásaként a IX. Nemzetközi Szőtteskonferenciát. A konferencia szervezője és rendezője a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, amely 2007-ben újította fel helyi “értéktár” színterét, a Radics Kúriát. Ennek tiszteletére alapították meg a Radics emlékérmet, melyben egyesületi tagunk Dezsőné Borbély Emma népi iparművész, a Gyapjas Ház vezetője is részesült.

A Kuratórium úgy döntött, hogy “Radics emlékéremben részesülhetnek mindazok, akik tárgyi és szellemi értékeink dokumentálásával, átadásával, fejlesztésével egyéni és közösségi munkájukkal hozzájárulnak a népművészet megőrzéséhez és átörökítéséhez.”

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET