Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület

Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület

  • Július 3-ig megtekinthette a Debreceni Református Nagytemplomban látogató a „Reformáció Történelmi és Kulturális Öröksége az Élő Népművészetben” című pályázat kiállítását. Az Észak-alföldi régióból érkező pályamunkák között nagyszámú hímzések, szőttesek, szűrrátétes textíliák, valamint csipkék, viseletek, famunkák, köztéri alkotások és templomi berendezések, sírjelek, ötvösmunkák érkeztek és zsűrizés után kiállításra kerültek. A tárlatot igen sokan tekintették meg, naponta 35-50 látogatónak tartottak tárlatvezetést a a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai, akik a nyitva tartás teljes időtartama alatt jelen voltak.
  • Július 10-én indult a a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület nemezeseinek kezdeményezésére NESZ pályázatán elnyert támogatás felhasználásával a Regionális Nemez Tábor a Népi Mesterségek Házában. A 15 fős csapatban kezdők és a mesterséget haladó szinten művelők voltak együtt, így a tábori programot rendkívül sokszínűre terveztük. Foglalkoztak az ökoprint technika lehetőségeivel a tárgykészítésben, a különböző természetes anyagok összedolgozásának módjával, a tárgyak díszítésének változataival. Terveztek és kiviteleztek öltözet kiegészítőket, kesztyűt, kalapot, lábbelit. Minden tárgyféleség készítés kultúrtörténeti bevezetővel kezdődött. Vendégünk volt Vetró Mihály és Szabó Erzsébet nemezes alkotó.
  • Július 27-én nyílik két, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotónk, Radácsi Piroska hímző és Császi Ferenc fafaragó alkotásaiból rendezett kiállítás a Hajdúszoboszlói Kulturális Központban. A program a hagyományos Szoboszlói Folk Hétvége kiemelkedő rendezvénye lesz.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET