Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjat kapott a NESZ és a Kézműves Alapítvány felterjesztése nyomán a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület.
  Az oklevélen a következő mondat áll:
  „A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület részére a népi kézművesség hagyományainak megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként a Csokonai Vitéz Mihály díj elismerését adományozom.”
  Balog Zoltán Miniszter 2017. január 22.
  A díjat a magyar Művészeti Akadémia székházának dísztermében adta át dr. Hoppál Péter az EMMI államtitkára és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár.
 • A Balmazújvárosi Semsey Kastélyban mutattuk be az egyesület fennállásnak 35. éve tiszteletére hirdetett kiállításunkat. A megnyitót a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke tartotta és Emléklapot adott át a jelenlegi elnöknek.
  Az emléklapon a következő mondat áll:
  „A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése elismerését fejezi ki a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alapításának 35. éves évfordulója alkalmából.”
  Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke
  2017. január 27.
  Ez után az Egyesület eddigi 3 elnöke, dr. V. Szathmári Ibolya, Fazekas Ferenc és Hubert Erzsébet beszélt az elmúlt évtizedekről. Az egyesület vezetősége tiszteletbeli tagjának választotta Rózsa Péter biogazdát, aki az elmúlt évtizedben szponzorként támogatta alkotóinkat.
  A kiállításon összesen 86 alkotótól, 503 tárgyát állítottuk ki.
 •  Január 31-én lezárult a jelentkezés a Reformáció 500 éves jubileuma alkalmával a NESZ által hírdetett pályázatra.
  Az észak-alföldi régióból érkező pályázók kiállításának helyszíne a híres Debreceni Nagytemplom lesz. A megnyitót egész naposra tervezzük. A résztvevőknek bemutatjuk a Református Kollégium egyháztörténeti gyűjteményét, a Déri Múzeum állandó kiállítását és a nevezetes debreceni református emlékhelyeket.
 • Az országos meghirdetésű “Kulturházak Éjjel-Nappal” programra jelentkezett egyesületünk Ez alkalomból “Kalákában alkotunk” címmel nemez work-shop volt a székházban. Az egyesületi tagokon kívül többen előzetesen jelentkeztek közös munkára. Szombat délelőtt közel 20 résztvevő gyúrta a nemezt. A másfél napos kemény munka eredménye egy csodaszép szőnyeg lett. A résztevőkre a továbbiakban is számítunk a hamarosan induló nemez műhelyünkben.
 • A Hagyományőrző Népművészeti Műhely február 18-i programja a békési szűcshímzés lesz. Előadó dr. Illés Károlyné a Népművészet Mestere, a NESZ hímző szakmai bizottság elnöke.
 • “Nemzeti jelképeink népi iparművészeti tárgyakon – jelképek szimbólumok, múzeumi és kortárs népművészeti alkotásokon és fotókon” címmel kiállítás sorozat indul alkotóink munkáiból. A kiállítási anyagot Dobosné Hajdú Anikó hímző népi iparművész szerkesztette. Az első bemutató február 27-én lesz Hajdúsámsonban.
 • Debreceni Fafaragók Baráti Köre a neve annak az alkotóközösségnek, mely Józsai Közösségi Házban és Vass Tamás fafaragó műhelyében, havonta két alkalommal, péntekenként tartja összejöveteleit.
  A csoportban számos alkotó a Hajdú-Bihar Megyei Egyesület tagja.
  Felkérésre közös munkákat vállalnak, kiállításokon mutatkoznak be, nyári faragó tábort szerveznek. 2017-es programjukba tervezik a részvételt a reformáció tiszteletére hirdetett pályázaton is.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET