Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Magyar Kultúra Napja tiszteletére január 18-án rendezzünk a Mesterek és tanítványok a családban című kiállítás sorozatunk utolsó bemutatóját. Hagyományosan Álmosdon, a református gyülekezet hívja meg egyesületünket, hogy közösen ünnepeljünk és megkoszorúzzuk Kölcsey Ferenc hajdani lakóházában nemzeti himnuszunk alkotóját.
 • Az év első hónapjában indítjuk egyesületünk 35. éves fennállása tiszteletére a jubileumi évünket.
  Megtisztelő meghívásnak teszünk eleget, a Balmazújvárosi Semsey Kastélyba szervezhetjük a kollektív kiállítás. A bemutatóra jelentkező alkotóink hímzésekkel, szőttesekkel, famunkákkal, fazekas alkotásokkal, nemezmunkákkal, csipkével,rekesz zománc ékszerekkel, gyöngy ékszerekkel, öltözetekkel, bőrmunkákkal, bútorokkal, szálas anyagból készült tárgyakkal, vas és réz munkákkal jelentkeztek.
  A kiállítás megnyitón, január 27-én 16.00-tól, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke és a balmazújvárosi polgármester asszony köszöntései után szót kap mindhárom elnök, akik vezették a közösséget az elmúlt 35 év alatt.
  A jubileumi kiállítás március 12-ig látogatható majd a Balmazúvárosi Semsely Kastélyban.
 • A Népi Mesterségek Házában tovább folyik a kisközösségek tevékenysége. Folytatjuk a Fény Felé Alapítvány tagjai részvételével a foglalkozásokat. Január 6-án Nagy Bea bőrműves, a Népművészet Ifjú Mestere bőr ékszereket készített a fiatal,fogyatékkal élőkkel együtt.
 • Indul a megyei hímzők részére szervezett továbbképzés. Az első foglalkozás január 21-én lesz. Téma a csornai fejkendő.
 • Újjászervezzük szövőműhelyünket. Az új vezetés és műhely tagok a Kölcsey Szövőműhely szellemiségére építve elsősorban a vászonszövés hagyományainak újjáélesztését valósítják meg.
 • A Népi Mesterségek Háza programjainak az új évben az első jelentős állomása lesz a Kultúrházak Éjjel-Nappal- országos rendezvényhez való kapcsolódás. Évek óta részt veszünk ebben a kezdeményezésben, amely jó, országos reklám a Házban folyó tevékenységnek. 2017 február 11-12-én „Kalákában dolgozunk” címmel nemez szőnyeg készült az egyesület nemezes tagjainak vezetésével. Minden érdeklődőt, a műfaj iránt elkötelezett kézművest várunk erre Nyitott Házas a másfél napra.
  Az elkészült alkotást felajánljuk a Fény Felé Alapítvány Közösségi Házának.
 • Jó ütemben folyik a felkészülés a Reformáció 500 éves jubileuma tiszteletére meghirdetett pályázatra. Az Észak alföldi régióból legtöbben a Hajdú- Bihar megyei Népművészeti Egyesületből jelentkeztek. Írásos emlékeztetőkkel, személyes kapcsolat felvétellel igyekszünk a távolabb élő alkotókat is biztatni a jelentkezésre! Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Debreceni Egyházközség és a Nagytemplom lelkészeivel, turisztikai szakembereivel, akik segítik a pályázat népszerűsítését, a tervezett program sikerességét.
 • Az év első hónapjában már jelentős esemény, a jubileumi kiállítás kezdődik, de Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vezetősége csak január 19-i ülésén állítja össze a közösség 2017-es munkatervét, melyet a március 4-i Közgyűlés fogad majd el.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET