Gyifkó Gyula emlékére (1943-2019)

Az elmenetelének hírére, összeszorult a szívem és az első gondolatom az volt, „feladtad Gyulám”! Majd felrémlett az utolsó találkozásunk, amikor azt mondtad, „még küzdök, de lehet, hogy ez már a véget jelenti.”
 
Ismét gyászol a népművészek nagy családja. Elveszítettünk egy mestert, egy vezetőt, egy embert. Utolsó útjára 2019. december 19- én 11 órakor kísérjük a  kisteleki temetőbe.
 
Ki volt Ő? 
Egy szíjgyártó mester. Édesapja halála után, 17 évesen örökölte meg a szakmát, amely családi tradíció volt, 200 évre visszamenőleg ezzel foglalkoztak a felmenői.
Jellegzetes terméke a vágott sallangú, csipkésveretes lószerszám. Munkáival mindig elismerést aratott bel- és külföldön. Aranykoszorús szíjgyártó mester, 1987-tól Népi iparművész. 2000-ben megkapta a Népművészet Mestere címet, Kistelek díszpolgára, a Magyar Kultúra Lovagja, az MMA kültagja. 
Minden munkájára egyformán büszke volt. Az egyszerű paraszti fogat felszerszámozására ugyanúgy, mint arra, hogy a 70-es évek végén még Fülöp herceg négyes fogata számára is készített egy garnitúrát.

Ki volt Ő?
Egy egyesület vezetője. A szegedi NAPSUGARAS Dél-Tisza Menti Népművészeti és Kulturális Egyesület 2000-ben alakult, a megalakulástól igyekezett ezt a szervezetet kormányozni. Sokszor elmondta „ez nem egy könnyű feladat” Határozottságát, igazságos emberszerető döntéseit tagtársai elismerték. Vezetésével a szervezet arra törekedett, hogy a régi mesterségek szellemi értékeit megőrizzék és technikai tapasztalataik felelevenítésével új, igényes alkotások jöjjenek létre.
 
Ki volt Ő?
Egy vidám ember. Eszembe jutottak a jókedvű beszélgetések, a harsány nevetések. Ki nem fogyott az anekdotákból, humoros s néha bizony borsos történetekből. Sokat beszéltünk a kézművességről, az egyesületekről és az életről. Az – az, legtöbbször csak ő beszélt, hisz kifogyhatatlan volt a bölcsességekből.
 
Kedves Gyula!
Veled már nem találkozhatunk e földi életünkben, nem beszélgethetünk, nem vitatkozhatunk, de Te, bennünk élsz tovább, emlékedet őrizzük. Nyugodj Békével!
 
2019. december 18.

Pál Miklósné
elnök

Comments are closed.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET