• Egyesületünk a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Feledi Házában rendezte meg a Jubileumi Kiállítását. A tárlat ideje alatt népi kézműves programokkal népszerűsítjük a Nagyjaink c. projektünket.  

Október 22-én, Minden, ami szőlő c. szüreti programunkkal népszerűsítettük a tárgyalkotó kiállításunkat és a népi kézművességet. A színes, hangulatos rendezvényen az érdeklődők megtekinthették az Egyesület Jubileumi tárlatát, érdekes szakmai előadásokat hallgathattak, e mellett volt kézműves vásár, mesterség bemutató, játszóházi foglalkoztató kicsiknek – nagyoknak, szőlőpréselés must kóstolással…. Fellépő művészek is gazdagították a programot; Ács Gyula népzenész duda nótákkal, a Galiba Társulat egy paraszt-komédiával szórakoztatott. A nap végén a tehetséges fiatal énekesnő Kántor Bogi teremtett hangulatos rendezvény zárást. A sikeres program megvalósításáért köszönetet mondunk a résztvevőknek, közreműködőknek és a Feledy Ház munkatársainak. A programot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) segítségével valósítottuk meg.

  • Egyesületünk a Herman Ottó Múzeum Feledi Házában rendezte meg a Jubileumi Kiállítását. A tárlat ideje alatt népi kézműves programokkal népszerűsítjük a Nagyjaink c. projektünket.  

November 12-én MÉZESKALÁCSOS NAP c. rendezvényünket kínáltuk a népművészet iránt érdeklődőknek. Ahol mesterembereink szakmai előadásokban mutatták be a mézeskalácsosság történetét, néprajzi érdekességeit. Nem utolsó sorban praktikus jó tanácsokat és „titkokat” árultak el a mézesek készítéséről, díszítéseikről. Garay Lászlóné Piroska és Pipicz Annamária mézeskalács készítő „mesterasszonyok” voltak a tanárok, a tudásátadók. Mazur József fafaragó népi iparművészünk pedig a mézeskalács ütőformák faragását mutatta meg a nagyközönségnek. Ezenkívül a résztvevők a Herman Ottó Múzeum muzeális, ritkaságszámba menő ütőformáit is megcsodálhatták. Ezúttal is köszönjük a Feledy Ház munkatársainak a szíves közreműködésüket és segítő munkájukat. A programot a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) segítségével valósítottuk meg.    

  • Fügedi Márta Népművészeti Egyesület – Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházában november elején elindultak a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett és biztosított A SZAKKÖR c. program is! Egyelőre a Hímzés, a Mézeskalács és a Vesszőfonó Szakkörök munkáját kezdtük el. A szakköri munka legnagyobb része online előadások alapján működik, de később szakmai mentorok is segítik majd az alkotások folyamatát.

A Mézeskalácsos Szakkör szakkör-szervezője és koordinálója: Pipicz Annamária

A Hímzés Szakkör szakkör-szervezője és koordinálója: Gál Andrásné

A Vesszőfonó Szakkör szakkör-szervezője és koordinálója: Körösi Erika

A Gyöngyfűző Szakkörök szakkörszervezői és koordinálói: Kiss Gabriella és Ferenczi Kovács Éva

A Nemezes Szakkör szakkör-szervezője és koordinálója: Solymosiné Zsíros Ágnes

  • PÁLYÁZATI FELHÍVÁS!

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület 2023 évben is megrendezi a XIX. Virágzó Népművészet 2023 c. népi tárgyalkotó pályázatát. Az országosan meghirdetett pályázatunkban minden szakágból, megkötés nélkül várjuk a népi kézművesek friss alkotásait.

A tárgyak, helyben, 2023. május 10-én sorra kerülő (Hagyományok Háza) zsürizésén kerülnek minősítésre, díjazásra majd kiállításra. Minden egyéb információ a felhívásunkban megtalálható, vagy a 06 30 381 85 96 telefonszámon kérhető.

XIX. Virágzó Népművészet 2023 pályázati felhívás

Jel. Lap a XIX. Virágzó Népművészet 2023. c. pályázathoz

Másolat eredetijeKérelem (adatlap) zsűri 2021