Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

  • Kosárfonó szakmai nap

Balogh Károly kosárfonó népi iparművész, szakoktató vezetésével fontos szakmai ismeretekkel bővült a kosárfonó napra jelentkezők tudása. A szakmai nap, a Csoóri Program keretében 2019. 10. 26-án valósult meg a  Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban.  

  • Menyegző – a mirtusz virágai c. kiállítás megnyitó

Sápi Jánosné pártakészítő népi iparművész egyesületi tagunk kiállítás megnyitóján szebbnél szebb párták, mirtuszkoszorúk, fejdíszek bűvöletében ámulhattak a látogatók a Diósgyőri Nép Kézműves Alkotóházban. A régi, ritka mesterséget magas szinten művelő alkotó, alkotásainak bemutatásával, sok érdekességet tudhattunk meg a pártakészítés aprólékos folyamatairól, hagyományról, szokásokról.

 A vendégeket Gergye Zoltán a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke köszöntötte, a kiállítást Viszóczky Ilona etnográfus nyitotta meg. Az örömteli és jó hangulatú kiállítás megnyitón Sápi Jánosné szülőfalujának, Cserépváraljának polgármesterét, Dávid Zoltánt tisztelhettük körünkben, valamint a Matyó Népművészeti Egyesület képviselőit Mezőkövesdről, Berecz Lászlóné elnököt, Zeleiné Papp Bernadett titkárt. A kiállítás megnyitón Ács Gyula népzenész előadását hallgathattuk.

  • II. Márton-napi dínom-dánom

Az esős idő kedvünket nem szegte Márton napjának megünneplésében a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban!!! A szervezők a rossz időre való tekintettel ingyenessé tették, s hirdették meg reggel a programra való belépést. A látogatókat kézműves játszóházi foglalkozások, a Szépenszólót Társulat előadása, az Agyagbanda remek muzsikája és az időjárásra való tekintettel a „lábon járó” Vagabanda Társulat szórakoztatta, s a Miskolci Gombász Egyesület ismeretterjesztő bemutatóval várta az érdeklődő látogatókat. Sápi Jánosné pártakészítő népi iparművész egyesületi tagunk pénteken nyílt szép kiállítását tekinthették még meg az érdeklődők, az Alkotóház kiállítótermeiben.

A kézműves vásárban, a szép portékák között mindenki megtalálhatta a legkedvesebb vásárfiát.

Ebédkor a Márton napi elmaradhatatlan ludaskása várta a finom falatokra vágyókat. De ezen kívül még sok finomságot ehetett-ihatott bárki, aki eljött a rendezvényre. Mert hát, volt itt többféle sütemény, házi pogácsák, tócsni és nagyon finom fánk, aki kihagyta sajnálhatja! Természetesen ingyen járt egy libazsíros kenyér és egy forró tea mindenkinek a belépéskor.

A kézműves foglalkozásokon megtanulhatták a gyerekek, de akár a felnőttek is, hogy mi az a kukoricamorzsolás, de például kukoricacsutkából babát készíthettek az ügyes kezűek.

Ha már Márton napi ünnepség, így a liba elmaradhatatlan, készültek is sorban textilből a kis libák. De élő libával is találkozhattak a látogatók a rendezvényen, az Alkotóház udvarán, a gyerekek nagy örömére. 

Örülünk, hogy idén is, immár második alkalommal, együtt ünnepelhettük meg Márton napját! Köszönjük minden közreműködő munkáját a rendezvényen!