Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

Fügedi Márta Népművészeti Egyesület eseményei

  • Egyesületünk, a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban I. MÁRTONNAPI DÍNOM DÁNOM címmel rendezett 11. 12. –én (vasárnap) egész napos rendezvényt. A jeles nap néprajzi vonatkozásai mellet és a kulináris élvezetek mellett, természetes a főszerepet a népi mesterségek kapták.
    A családoknak szánt gazdag program tartalmazott: népművészeti – és kézműves vásárt, mesterség bemutatókat, családi kézműves játszóházakat, népi játszókertet, néprajzi előadást, bábszínházat, humoros gólyalábas előadást, és nem maradt el a népi ételek, italok kóstoltatása sem. Programunkat a hagyományteremtő rendezvénynek szántuk, a nagyszámú látogatottság is arra buzdít minket, hogy jövőre is megrendezzük a „liba-napot”. 
  • Novemberben elindítottuk a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásával a NÉPI KÉZMŰVES KURZUSOK A NÉPI IPARMŰVÉSZ CÍM ELNYERÉSÉHEZ c. programunkat.
    A program lényege: hogy több irányú szakmai segítséget adjunk azoknak az alkotóknak, akik folyamatosan zsűriznek, és céljuk a népi iparművész cím elnyerése.

Első programként GYÖNGYÖS KURZUS –t rendeztünk november 23 – 24 között.
A kétnapos rendezvény szakmai közreműködői:
Kiss Gabriella gyöngyfűző, a Népművészet Ifjú Mestere, Népi iparművész, Nagy Gyöngyi gyöngyfűző, Király Zsiga – díjas, Népi iparművész, és Ferenczy Kovács Éva gyöngyfűző, népi iparművész voltak.
A két nap programja a következőképpen alakult.:
1. nap, 23. péntek, 17 ó. – 19 óráig SZAKMAI ELŐADÁS
2. nap, 24 szombat, 9 ó – 11 óráig PRÓBAZSŰRIZÉS A részvevők által hozott anyagból!
13 ó – 16 óráig: szakmai „fortélyok”: tervezés, és egyéb munkafolyamatok
A 12 fővel megrendezett kurzusunk tartalmas és előremutató szakmai ismeretátadás volt mindenki számára.
Kiemelkedő része volt a programnak „próbazsűrizés”, értékes és hasznos véleményeket, tanácsokat hallhattak a gyöngyfűzők, kicsit „belesve” a zsűrizések világa mögé.
Itt is köszönetet kell mondanunk Kiss Gabriellának és Nagy Gyöngyinek, – akik rendszeresen közreműködnek a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottság (H.H.) munkájában -, hogy vállalták ezt a különleges és egyedülálló szakmai feladatot.
A Népi Kézműves Kurzusok a Népi Iparművész cím elnyeréséhez c. programunk 2019. január végén folytatódik; ezúttal a mézeskalács készítőknek szánjuk a szakmai ismeretterjesztést. (Felhívásunkat később tesszük közzé.)

Virágzó Népművészet- pályázati felhivás 2019.

Virágzó Népművészet 2019 – jelentkezési lap pályázathoz

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET