Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Mesterségbemutató és vásár Kishantoson

Október 26-án szombat délelőtt egy Dániában működő nemzetközi népfőiskola diákjai tettek látogatást a Kishantosi Vidékfejlesztési Központban. Ács Sándorné Éva intézményvezető meghívására – környékbeli vendégek mellett – egyesületünk tagjai is egy kis mesterségbemutatóval és rögtönzött vásárral fogadták a több országból érkezett fiatalokat. Ők pedig hálás közönség voltak, közösen törtük az angolt, gyúrtuk a nemezt, fújtuk a furulyát és próbálgattuk a gyékénykosarakat, feszítettük az íjat és kóstoltuk a mézet. Az időjárás is a kegyeibe fogadott bennünket, így aztán igazán jól sikerült délelőttöt tudhatunk magunk mögött. Köszönjük szépen a meghívást!

  • VOKE – Őszi tárlat

November 11.-én este lezajlott egyesületünk őszi tárlatának megnyitója Székesfehérváron, a VOKÉban. Őszutó ellenére az időjárás igazán kitett magáért, valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy többen vállalkoztak az útra, s így szép számú vendég érkezett a tárlatra.

A hungarikummá vált betyárköltészet előtt tisztelegve Badacsonyi Lajos bácsi nótáiból készült válogatással indult a megnyitó, Zsinkó István tolmácsolásában. Ezt követően Molnárné Gyöngyi, az intézmény vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kovács György, a FMMK címzetes igazgatója méltatta a kiállítást és az alkotókat. Józsa-Szaka Kata nemezmunkáival, Kluge-Kövesi Krisztina kékfestőivel, Mezei Rácz Ferenc gyékénymunkáival, Tóth Rajmund bőrműves alkotásaival, Viasz Zoltán pedig pásztorfurulyáival mutatkozott be. A kiállított anyag, a “szellemi táplálék” mellett természetesen terített asztal is várta a megjelenteket.