Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Május 27-én vasárnap a XXVII. Sárbogárdi Napok keretében szervezetünk megtartotta gyermeknapi játszóházát a tájháznál. Szerencsés párosítás volt együttműködnünk Váraljai Péterék fajátszó-parkjával, így egy helyütt, árnyékos részen találhatott meg bennünket az érdeklődők csoportja. Mestereink irányításával agyag- és csuhéfigurákat, papírdíszeket, valamint egyszerűbb népi fúvóshangszereket készíthettek a kicsik és a nagyobbak.
 • Egyesületünk több tagja is részt vett a II. Dégi Kézműves Találkozón 2018. június 3-án, vasárnap. A népes, mégis kellemesen családias hangulatú rendezvényre nem csupán a megyéből érkeztek alkotóközösségek, de az ország távolabbi településeiről is. A kézműves bemutatók és vásárok mellett a színpadon különböző tánccsoportok, népdalkörök és előadók mutatkoztak be, ezzel is színesítve az egyébként is tartalmas programot. Délben finom gulyás várta a kiállítókat, s egyébként is példaértékű kedvességet és figyelmességet kaptunk a szervezőktől.
 • Június 6-án délután kiállítás nyílt Székesfehérváron az MMK-ban “Betyárok és egyéb erdőjárók” címmel. A fő téma a fa és annak megmunkálása. A tematika szervezetünk több tagját is alkotásra inspirálta; pásztorfaragások, sütéshez-főzéshez szükséges fa tárgyak, esztergált munkák valamint népi hangszerek kerültek ki mestereink kezei alól.
 • 2018-ban tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület fafaragó alkotótábora. A programnak, melynek kezdetben Isztimér adott otthont, immár negyedik esztendeje Sárbogárd-Sárszentmiklós lesz a házigazdája. Idén is a szokott helyen, a Sárszentmiklósi Evangélikus Közösségi Házban és annak udvarán lesz a tábor, július 2-7. között.
  A hagyományos famegmunkálás mellett idén csont-, szaru- és kobaktök-karcolozásra is biztosítunk lehetőséget Nemes Ferenc faragó népi iparművész szakmai irányítása mellett. Délelőttönként pedig a népi fúvóshangszerek készítésébe is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.
  A csütörtöki nap ebben az évben is a szakmai kirándulásé. Ezúttal Dunaföldvárra, a Fafaragó Galériába készülünk, ahol az egyesületünk tagjainak munkáiból – köztük Nemes Ferenc alkotásaiból – készült tárlatot tekintjük meg.
  Kérünk mindenkit, hogy aki teheti, az hozza magával saját kedvenc szerszámait, illetve néhányat korábbi alkotásaiból! Utóbbiakból a tábor alatt kiállítást rendezünk a templomban. Igény esetén természetesen adunk szerszámot, mint ahogy a megmunkálandó alapanyagot is biztosítjuk. Az elkészíteni kívánt alkotásokhoz mindenki gyűjtse az ötleteket és az előzetes terveket, a megvalósításhoz szakmai segítséget nyújtunk.
  Részletek és jelentkezés az egyesület honlapján
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET