Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Fejér Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A “Kultúrházak éjjel-nappal – 2018.” rendezvénysorozat keretében szervezetünk és a sárbogárdi József Attila Művelődési Központ kiállítást szervez. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit a megnyitóra február 2-án pénteken 17 órától Sárbogárdra, a művelődési ház kamaratermébe!
  • A kiállító művész, kedves vendégünk Huszár László somogyi fafaragó lesz. Az alkotót bemutatja Molnár Tamás hagyományőrző, a kiállítást megnyitja Kovács György, a Megyei Művelődési Központ címzetes igazgatója. A megnyitón közreműködnek Gutman Levente és Viasz Zoltán. A megnyitót követően játszóházba invitálunk kicsit és nagyot a farsangi készülődés jegyében.

Elöljáróban az alkotóról:
1952-ben született Kaposváron. Somogymeggyesen nevelkedett, s gyermekkora óta foglalkozik fafaragással és rovásírással. 1972-ben házasságkötése révén került Balatonendrédre. 25 évig dolgozott a siófoki Mentőállomáson mentő szakápolóként. A 80-as években rendszeresen részt vett a somogyi fafaragó alkotótáborokban, itteni alkotásait Marcaliban, illetve a csömendi erdészháznál tekintheti meg az arra járó. Közeli barátságot ápolt a somogyi “Patkó betyár” dinasztia utolsó sarjával, id. Tóth Mihállyal, a népművészet mesterével, aki szintén inspirálóan hatott rá.
Faragott munkái – díszdobozok, tálak, temetői kopjafák, köztéri alkotások, míves puskatusok és más tárgyak – Magyarországon túl a világ számos országába eljutottak. A balatonendrédi vertcsipke készítéséhez elengedhetetlen klöpliket (cérnaorsókat) is folyamatosan biztosítja a hagyományőrző csipkeverők számára.
Számos oklevél birtokosa. 2007 évben az alkotó- és a közösségért végzett munkáját Balatonendréd Önkormányzatának képviselő testülete a “Balatonendrédért” kitüntető címmel ismerte el. 2011-ben pedig a Balatonendréd Alapítvány kuratóriuma a település hírnevének öregbítéséért, kiemelkedő népi fafaragó munkásságának elismeréséül a “Balatonendréd Díj” elismerésben részesítette.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET