Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • XVI. Országos Textiles Konferencia és Pályázat – Békéscsaba

A pályázaton a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjai közül szövők kaptak szép elismerést.
Vitrai Julianna szövött gyapjúszőnyege I. díjat,
Schneider Tamásné, Zsuzsa szilágysági párnák és kendő munkájáért III. díjat kapott,
melyek a békéscsabai kiállításon szerepelnek.
Gratulálunk a díjazottaknak!

  • Asszonyműhely márciusban

Március 10-én húsvétra készültünk, Bodáné Fenyves Zsuzsa mintái alapján különféle technikákkal tyúkocskákat varrtunk. Mindenki megtalálta a kedvére való anyagokat, a szép színes munkákkal színesebbé, kedvesebbé varázsolhatjuk az otthonunk húsvéti hangulatát.
Sokan érdeklődnek a gyöngyfűzés iránt, így ezen a napon Gábor Ildikó gyöngyfűző tervezései alapján nyakláncok, karkötők is készültek.

  • Bőrtárgy készítő műhely februárban

2018. március 10-én az érdeklődők találtak kedvükre való apró bőr tárgyakat (karkötő, díszek…) a mester kínálatából és elkészítették Hidvégi Miklós bőrdíszműves népi iparművész mester, okleveles kézműves útmutatásai alapján, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában.

  • Tojásfestő műhely – Tojásírás felejtésbe merülő jelei

Húsvétra készülődve két alkalommal jöttek az érdeklődök a Tojásfestő műhelyünkbe.
„Írjunk tojást!” – mondták régen a gyimesi asszonyok, amikor nagypénteken összejöttek egy-egy háznál közös készülődésre. Nem úgy mondták: fessünk tojást, henem „írjunk”!
És amit írtak, azt mások is el tudták „olvasni”, azaz értelmezni tudták a jeleket, amiket századokon át örökítettek őseik rájuk.
Mert a tojásokra írt jelek nemcsak és elsősorban tavaszi virágok, leveles ágak voltak, hanem olyan jelek, amik segítettek távol tartania gonoszt, az ártó, veszedelmes dolgokat. A kacskaringós minták – mint például a „vétett út” vagy „utavesztett” hímesek segítettek kapcsolatba lépni a holtak lelkével, ezért sokszor némán és minden más mintát megelőzve kellett elsőként elkészíteni őket. A kéz, a tenyér jelei megálljt parancsoltak a rontásnak, betegségeknek, ahogy a kézrátéttel gyógyítás még sok helyen ma is szokás.
Mi, a XXI. századi asszonyok csak csodálkozhatunk, milyen gazdag jelrendszerekben tudtak olvasni írástudatlan „egyszerű” elődeink . Olvastak a csillagos égen, a virágos mezők gyógynövényei közt, a viseletek ruhadíszeiből és a húsvéti tojás jeleiből is. Volna mit visszatanulni tőlük…
Gondoljunk rájuk hálával és csodálattal, amikor írókát veszünk a kezünkbe!

  • “Tojásfestő maraton”

Családi programunkon 2018. március 24-én 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában. Maraton volt ez a szombati nap a javából, hiszen 12 kézműves egész nap megállás nélkül mutatta, segítette a mintadarabok elkészítését.
Igazi családi nap volt valóban, nagyon sok család érkezett gyermekeikkel, nagymamák unokáikkal is betértek hozzánk.
A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, melyek piros festőlében vagy a hagymahéjával színesített vízben nyerték el hagyományos színeiket. Majd a viasz letörlése előkerült az írt minta, a tojások csillogtak, ragyogtak a kezünkben. Nagy örömet szerzett az alkotóknak a berzseléssel díszített tojásokon megjelenő minta is.
Idén vendégünk, Hopp Erzsébet győri tojásíró népművész gazdagította mintatárával az írókázás motivumait.
A tojásfestés mellett a nap folyamán nagy sikere volt a húsvéti ajándékok, lakásdíszek készítésének is. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is.
Nyüzsgött egész nap az alkotóházunk, vendégeink és kézműveseink is nagyon élvezték ezt a napot.

  • Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas kézművestársunk kiállítása

Csuporné Angyal Zsuzsa Csokonai- és Gránátalma-díjas népi iparművész, fazekas mosolyogva, kedvesen fogadta az érdeklődőket, régebbi és újabb tanítványait egyaránt. Egy kiállítás megnyitónak külön varázsa, hogy találkozni, beszélgetni lehet a művésszel. Összekapcsolható a mester kisugárzása a bemutatott munkákkal. Különleges színek, szép formák és motívumok csodálhatók meg – bizony nehéz megmondani , melyik a legszebb alkotás.
A gyönyörű kiállítás április 16-ig tekinthető meg az Aranybulla könyvtár olvasótermében (Székesfehérvár, KÖFÉM lakótelep 1.),
Alkotónak, rendezőnek gratulálunk a kiállításhoz!

  • VI. Magyar Gyapjúfesztivál Székesfehérváron

Szeretettel meghívjuk 2018. május 12-én 10-18 óráig – Füzes Zsuzsanna és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete közös szervezésében – Székesfehérváron, a Rác utcai Skanzenben megrendezésére kerülő a gyapjú iránt érdeklődők, a gyapjúval foglalkozó szakemberek, kézművesek országos találkozójára.

A rendezvény célja minden évben a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, illetve a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete az idei évben ismét helyszínt is biztosít a Gyapjúfesztiválnak a Rác utcai Skanzenben, hogy a rendezvény még szélesebb körben teljesíthesse küldetését.
A nap során előadásokkal, kiállításokkal, kirgiz iparművészek divatbemutatójával, mesterség-bemutatókkal várjuk a hozzánk látogatókat. A belépés díjtalan.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET