Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Európai Művészet és Kézművesség Napjai – „Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje”

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete , a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza nyitott hévégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára, azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen értékek hordozói azok a létesítmények, amelyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.

Az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete  2017. április 1-én 10-16 óra között szeretettel várta az érdeklődőket a Kézművesek házában, Székesfehérvár, Rác utca 27.

Egyesületünkben gyapjú és vászonszövő, varró-hímző alkotókör működik, és ezen a napon az alkotókörök nyílt napot tartottak. Betérő vendégeink megismerkedhettek azokkal az alkotási folyamatokkal, technikákkal, melyek ezekben a körökben folynak,  bekapcsolódhattak  és kedvükre alkothattak.

A fentieken túl , a programhoz kapcsolódva egyesületünk tagjai több, mint 10 féle mesterség fogásait mutatták be. Az érdeklődők csodálattal nézték a fürge, határozott mozdulatokkal járó kezek között készülő szép, míves alkotásokat. Mindeközben a mesterek szívesen válaszoltak kérdésekre, beszélgettek kézművességről.

Rólunk:

http://www.fehervartv.hu/video/index/19614

http://feol.hu/kultura/nyitott-muhelyek-1827628

  •  „Tojásfestő maraton” családi programunk

“Tojásfestő maraton” családi programunk már évek óta hagyománynak számít a Fehérvári Kézműves Egyesület tavaszi rendezvényei között. Évről-évre mindig nagy sikere van városunkban és a megyében, a húsvétra hangolódni vágyó és készülődő érdeklődők között. Idén is, a szintén már hagyománynak számító, három alkalomból álló Tojásfestő műhely foglalkozásait követően rendeztük meg. Április 8-án 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában. ( Székesfehérvár, Rác u.27. )

Igazi családi nap volt, gyerekek nagymamával, szülőkkel érkeztek, felnőttek egyénileg és csoportosan is betértek hozzánk. A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, melyek  piros festőlében vagy a hagymahéjával színesített vízben nyerték el hagyományos színeiket.  Majd a viasz letörlése után egy varázslat történt, előkerült az írt minta, a tojások csillogtak, ragyogtak a kezünkben.

 A tojásfestés mellett a nap folyamán nagy sikere volt a húsvéti ajándékok, lakásdíszek készítésének is. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is.

Egy nagy családdá alakultak a betérő érdeklődők, együtt alkottak, beszélgettek az egy asztalnál tevékenykedők, majd egy másik kézműves mesterségnél másokkal ismerkedtek meg. A fotók is a kellemes hangulatról mesélnek.

Rólunk: http://static.fehervar.tv/videolibrary/video_mp4/19691.mp4

  • Áprilisban az Asszonyműhelyben

Szebbnél szebbek lettek bevásárló táskáink a tavasz virágaival, az áprilisi Asszonyműhelyben április 22-én.

  • Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális kiállításának megnyitója

Zentai úti Általános Iskola – furulyajátékát követően a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné elnök köszöntött mindenkit, aki eljött a XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat regionális kiállításának megnyitó ünnepségére.

A pályázati anyagok gyűjtését, kiállításának szervezését és lebonyolítását a régióban a Fehérvári Kézművesek Egyesülete végezte.

A meghirdetett pályázatra a régióból, mely Komárom-Esztergom megyét, Veszprém megyét és Fejér megyét foglalja magában, 30 nevezés érkezett.

A 30 nevezésből 19 az egyéni alkotó és 11 a csoportos alkotás.

A zsűri elismerő szavait Szenczi Jánosné tolmácsolta a vendégeknek:

„A zsűri köszönetét fejezte ki a felkészítő tanároknak, mestereknek, akik a magyar népművészetet, annak motívum kincseit, hagyományait megismertették a tanítványaikkal, s akik ezen kívül egy fontos dolgot, az alkotás örömét is átadták nekik.

A zsűri tagjainak üzenete a gyermek és ifjú alkotók felé a következő: Szivet melengető volt látni a sok szép alkotást, az ötletes megoldásokat. Kívánjuk, hogy járjanak tovább ezen az úton, amin elindultak, és életkoruknak megfelelően egyre jobban mélyedjenek el tudásukban, s egyre jobban ismerjék, szeressék és használják alkotásaikban a magyar népművészet végtelen kincsestárát.”

A kiállítást Szenczi Jánosné elnök egy Marie-Curie idézettel fejezte be:

“Egyikünk élete sem könnyű. És akkor? Legyen bennünk kitartás, és mindenekelőtt bízzunk önmagunkban. Hinnünk kell benne, hogy tehetségesek vagyunk valamiben, és ezt a valamit -kerül, amibe kerül- meg tudjuk valósítani.” (Marie Curie)

Köszönet a székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola kórusának, Takács Kata versmondónak és Csikós-Árky Brigitta tanárnőnek a megnyitón való szereplésért.

A kiállítás a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban ( Székesfehérvár, Liszt Ferenc u. 1. ) 2017. május 20-ig látogatható, keddtől szombatig, 14-18 óra között.

További részleket és eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon vagy a Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET