Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

• Asszonyműhely márciusban

Húsvéthoz közeledve, március 25-én sok zsebes bárány tárolót készítettünk. Mindig izgalmas, hogy ki milyen anyag variációkat válasz, és egy-egy ötlettel egyénivé is lehet varázsolni munkáinkat.
Nagy sikere volt a kedves tekintetű fehér báránykáknak is.
A gyöngyös asztalnál varázslatos nyakláncok készültek az ügyes ujjak között.

Készültünk a tavaszra, a nyárra!

Fehérvári Médiacentrum:

• Tojásfestő műhely

„Hímes tojás légyen tizenkét pár készen
mi számunkra, mi számunkra!
Mert ha nem lesz készen, egy vödör víz lészen
számotokra, számotokra…”

énekelték a legények a lányoknak egy régi magyar népdal szövegével.

A lányoknak, asszonyoknak, tehát ilyenkor okvetlen kell hímes tojást készíteni. S az ilyen munkákat legjobb kalákában csinálni.
…mert együtt lenni jó, együtt dolgozni öröm, együtt örülni boldogság.

Erre hívta a Fehérvári Kézművesek Egyesülete három alkalommal az érdeklődőket, amikor a Radetzky Jenőné , Csilla a tojásírás technikáját, az írókázást,
Borsos Márti a tojásmaratás módszerét taníotta meg a kezdő és a gyakorolni vágyó érdeklődőknek.
Nagyon kellemes, vidám, családias hangulatban munkálkodtak a Tojásfestő műhely tagjai, Csilla és Márti kedves, közvetlen egyéniségükkel segítették ezt.
A sorozat végén pedig, Tojásfestő-maraton rendezvényre invitálta a lányokat , asszonyokat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Húsvéti készülődés zárásaként.
Reméljük, mindenki élvezte az együtt munkálkodás örömét a közelgő Húsvét ünnepének fényében!

Fehérvári Médiacentrum

• Európai Művészet és Kézművesség Napjai – “Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IV. Országos Hétvégéje”

A Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete , a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza nyitott hévégét szervezett az országban működő népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek és műhelygalériák számára, azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen értékek hordozói azok a létesítmények, amelyek a tradicionális népi kézművesség továbbörökítő helyei, az ott dolgozó mesterek, alkotó közösségek pedig a megörökölt tudás képviselői és megújítói.
Az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete
2017. április 1-én 10-16 óra között szeretettel várta az érdeklődőket a Kézművesek házában, Székesfehérvár, Rác utca 27.
Egyesületünkben gyapjú és vászonszövő, varró-hímző alkotókör működik, és ezen a napon az alkotókörök nyílt napot tartottak. Betérő vendégeink megismerkedhettek azokkal az alkotási folyamatokkal, technikákkal, melyek ezekben a körökben folynak, bekapcsolódhattak és kedvükre alkothattak.
A fentieken túl , a programhoz kapcsolódva egyesületünk tagjai több, mint 10 féle mesterség fogásait mutatták be. Az érdeklődők csodálattal nézték a fürge, határozott mozdulatokkal járó kezek között készülő szép, míves alkotásokat. Mindeközben a mesterek szívesen válaszoltak kérdésekre, beszélgettek kézművességről.
Köszönjük, hogy felkeresték alkotóházunkat! Reméljük, hogy sokukkal találkozunk még foglalkozásainkon, rendezvényeinken, a kapunk minden nap nyitva várja Önöket.
Fehérvári Médiacentrum
Fehérvári Médiacentrum

• “Tojásfestő maraton” családi programunk

“Tojásfestő maraton” családi programunk már évek óta hagyománynak számít a Fehérvári Kézműves Egyesület tavaszi rendezvényei között. Évről-évre mindig nagy sikere van városunkban és a megyében, a húsvétra hangolódni vágyó és készülődő érdeklődők között. Idén is, a szintén már hagyománynak számító, három alkalomból álló Tojásfestő műhely foglalkozásait követően rendeztük meg. Április 8-án 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének házában. (Székesfehérvár, Rác u.27.)
Igazi családi nap volt, gyerekek nagymamával, szülőkkel érkeztek, felnőttek egyénileg és csoportosan is betértek hozzánk. A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, melyek piros festőlében vagy a hagymahéjával színesített vízben nyerték el hagyományos színeiket. Majd a viasz letörlése után egy varázslat történt, előkerült az írt minta, a tojások csillogtak, ragyogtak a kezünkben.
A tojásfestés mellett a nap folyamán nagy sikere volt a húsvéti ajándékok, lakásdíszek készítésének is. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is.
Egy nagy családdá alakultak a betérő érdeklődők, együtt alkottak, beszélgettek az egy asztalnál tevékenykedők, majd egy másik kézműves mesterségnél másokkal ismerkedtek meg. A fotók is a kellemes hangulatról mesélnek.
Fehérvári Médiacentrum

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET