Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • XVI. Tűzzel-vassal Fesztivál – Székesfehérvár

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete június 22-én XVI. alkalommal rendezte meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált, mely a késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozóját.

Az ezt megelőző napon tartották a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában a II. Késes Konferenciát, melyet a hagyományos magyar bicskafajták köré szerveztek.

Június 22-án, szombaton, egy napra, ismét élővé vált a Rác utca, mely Székesfehérváron az Európa Nostra díjas Skanzenben található. Hagyományosa az idei évben ismét megkaptuk a Rác utcában lévő házak lakói és használói engedélyével a házak udvarát, így minden udvarba ismét valamilyen látnivalót szerveztünk. 

Reggel 10 órakor Tulipán Zsombor furulyajátéka jelezte a Fesztivál megnyitását. Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere megnyitotta a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivált. Megnyitó beszéd után a Polgármester Úr és Viza Attila a városrész képviselője együttesen felszögelték a fesztivál emléktábláját Fehérvári Kézművesek Egyesülete házának kapujára.

Az idei év fő témája a bugylibicska volt. Ehhez a témához kapcsolódott ezen a napon minden előadás, gyermekfoglalkozás, gyermekprogram.

A Rác utca teljes hosszában az ország minden tájékáról, Szlovákiából, Csehországból és Ukrajnából érkezett késes és késkészítő mesterek sátrai sorakoztak, hogy bemutassák az általuk készített míves késeket, fegyvereket. A Fesztiválon 50 sátor sorakozott egymás után, tele késes portékákkal.

A gyerekeket az árnyékos templomkertben kézműves foglalkozások, népi játékudvar, népi körhinta, mese- és bábelőadás szórakoztatta.

A kovácsműhelybe látogatók mestereink segítségével kipróbálhatták a kovácsolást, készíthettek maguknak szerencsepatkót, nyílhegyet. Az utca több pontján kovácsolási bemutatók voltak.

A borbélyműhelyben a borbélyunk hagyományos borotvával beretválta meg a jelentkező férfiakat, igazította szakállukat.

Az Asszonyműhelynek évről évre nagy a látogatottsága. Sokan kipróbáltak egy-egy mesterséget, elbeszélgettek a készítés fortélyairól. Lehetett gyöngyöt fűzni, szőni, fonni, nemezelni, varrni, hímezni, bútort festeni, csipkét verni, és közben egy-egy mesét is elmondott a mesemondónk.

A jó hangulatról a Jenői asszonykórus, a Kákics együttes és a Sárbogárdi Csókavirág néptánccsoport gondoskodott.

Ezen a napon mutatták be a Kézművesek házában működő szakköreink, hogy egész évben milyen alkotásokat készítettek el egy-egy kézműves szakmában. A kiállításon nagyon sokan megfordultak.

Érdekes és tanulságos előadások hangzottak el a színpadon és a kiállítás termében a bugylibicskákról, a késekről, a késekhez kapcsolódó szabályokról.

A Szent István Király Múzeum ismét nyitott kapukkal várta a hozzá betérő látogatókat, ahol a régi Palotaváros életével, iparosai tevékenységével ismerkedhettek meg a látogatók dr Varró Ágnes néprajzkutató tárlatvezetésével.

Ezen a napon a késes és késkészítő mesterek a Hagyományok Háza Budapestről érkező NIT zsűrijével zsűriztethették műveiket. Egy másik zsűri is dolgozott ezen a napon, akik az egyesületünk által kiírt pályázati kategóriáknak megfelelően vizsgálták a késeket. A nap végén a legkiemelkedőbb alkotókat oklevéllel, emlékplakettel jutalmaztuk.

A Fesztivált hagyományosan a tűzugrás zárta, melyet a Sárbogárdi Csókavirág néptánccsoport adott elő.

Jó hangulatú, látnivalókban bővelkedő, interaktív bemutatókkal megtűzdelt, értékes napot tartottunk.

  • Csoóri Sándor Program 2018. évi forrásból támogatott pályázata

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kezelt 2018. évi Csoóri Sándor Program pályázatán a Fehérvári Kézművesek Egyesülete pályázata , melyet a tárgyalkotó népművészeti közösségek részére írtak ki, támogatást nyert.

A pályázat révén elnyert támogatásból egyesületünk eszközöket vásárolt, melyek a tavasz folyamán megérkeztek, a szakköreinkben és a nyári táborainkban boldogan vettünk használatba.

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Július 1-tól vidám hangulatban töltöttek el a gyerekek egy hetet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal várták a gyerekeket.

Szőttek, és karkötőt fontak Szenczi Jánosné vezetésével , Tóthné Albrech Anikó mintái alapján kedves állat figurákat készítettek. Sikere volt a bőr karkötő készítésnek Borsos Mártival, Sifter Erikával nemez virágok és csodás kis táskák, mobil tartók készültek. Nagyon boldogok voltak a gyerekek, hogy saját készítésű használati tárgyakat készíthettek. A munkáikhoz vidám, szép színeket használtak. Dobrovicz Klárival üvegolvasztós medál készítése is sokuk érdeklődését keltette fel. Sáricz Gyuláné a fafaragást kedveltette meg az érdeklődőkkel. Kováts Judit fazekas kézműves társunkkal először kézzel formázták az agyagot, tálkát és apró figurákat készíthettek saját elképzelésük szerint. Majd a korongozó mester mozdulatait figyelhették meg munka közben, és a gyakorlatban is kipróbálhatták ezt a mesterséget. Nagyon ügyesek voltak, a segítő tanácsok alapján szép kis tálkák készültek.

Munka közben, ha elfáradtak, természetesen szabadon pihenhettek, beszélgettek a fedett , árnyékos tornácon, kicsit átélve a régi típusú ház hangulatát.

Sokféle kincset, emléket vihettek haza.

  • Aranygyapjú Szövőtábor 2019.

Július 8-12-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei szövőtábor felnőttek részére. Az egy hét alatt boldogan vettük használatba a Csoóri Sándor Program pályázatán kapott támogatásból vásárolt új szövő eszközeinket.

A résztvevők sokféle szövési technikával ismerkedtek meg a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező textilművésztől, szövő oktatóktól kapták meg.

Bresztyenszky (Füzes) Zsuzsanna lépésről-lépésre ismertette a gyapjú fonásához szükséges műveleteket, a kártolást, a fonást kézi orsóval és a rokkával. Útmutatásai alapján hamar sodródtak is a fonalak, kis gombolyaggá tekerve a felnőttek kezében.

Landgráf Katalin, Szenczi Jánosné, B.Dobos Teréz változatos szövési módokkal foglalkoztatták a jelentezőket. Megtanították a merevnyüstös szövőkereten és a szövőszéken való szövést, valamint az észt szalagszövés technikáját az érdeklődőknek.

Dr. Gulyásné Antalné útmutatásai alapján a vászonszövés elsajátítására volt lehetőség, s pár óra alatt már szép darabokat lehetett megcsodálni a szövöszékeken.

Grim Mária mintái és útmutatásai alapján az érdeklődők a gyapjú egy másik felhasználási módjával, a nemezeléssel ismerkednek meg. Madarak, virágok, kisebb tartók készültek a nap végére.

A tábortól elköszönők sok szép darabot készítettek el, saját munkáikban gyönyörködve gondolhatnak vissza a nálunk eltöltött egy hétre.

Büszkék vagyunk, hogy az Új-Zélandra küldött pályázatunknak megfelelően a tábor résztvevőiből 10-en megszőtték a közös mintát.

A felnőttek alkotótáborát a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

  • Asszonyműhely tábor 2019

Július 15-19-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Asszonyműhely tábor, mottója: „Az árgyélus kismadár”, a madár szerepelt a díszítő elem alapjaként.

Az egy hét alatt boldogan vettünk használatba a Csoóri Sándor Program pályázatán kapott támogatásból vásárolt új varrógépeinket.

A hét mindegyik napján varrási ötleteket és igényes mintadarabokat mutatott Bodáné Fenyves Zsuzsa, Tóthné Albrecht Anikó melyeket a résztvevők elkészítettek. 

Dobrovitz Klári egy aprócska kemence segítségével ámulatba ejtő üveg ékszerek készítésébe avatta be az érdeklődőket. Csodálatos volt látni az üveg olvadását, mely előszőr a magas hő miatt rózsaszínben izzót, majd a kihülés után megmutatta mit is álmodtak meg magunknak az alkotók.

Kovácsai Gabriella festett ékszerek készítését mutatta be. Az érdeklődők saját maguk tervezték és festették meg igazán egyedi, szebbnél-szebb nyakláncaikat.

Mindenki élvezte az alkotás örömét, kedvet kaptak ahhoz, hogy gyakrabban vegyenek részt rendezvényeinken.

  • Napraforgó Városi Napközis Tábor (Bregyó-köz) 2019.

A Napraforgó Városi Napközis Tábor július elejétől hat héten át fogadta a diákokat Székesfehérváron. A gazdag programban már hagyománynak számít, hogy az idén is tartalmas foglalkozásokat kínált a Fehérvári Kézműves Egyesülete. Hat héten át, keddenként, tíz lelkes kézművesünk különféle kézműves programokkal várta a gyerekeket. Minden kedden többféle kézműves tevékenységet figyeltek meg és próbáltak ki a tábor résztvevői, a játék mellett egyben barátkozva a munka, az alkotás örömével is.

Nagy örömmel ismerkedtek az agyagozással, fafaragással, csuhézással, gyöngyfűzéssel, népi játék készítéssel, filc  felhasználásával , fonal technikákkal , hímzéssel, apró tárgyak készítésével.

A gyerekek boldogok voltak kézműveseink körében, az elkészített munkáikat elvihették haza a tábor emlékeként.

Az utolsó napon a táborvezető megköszönte az egyesület képviselőinek a részvételét, elismerését fejezte ki, hogy minden alkalomra újabb és újabb ötletekkel készültek a kézművesek.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.