• 2019.08.17-20. Mesterségek Ünnepe

2019. augusztus 17-20. között a Népművészeti Egyesületek Szövetségének szervezésében tartották meg a 33. Mesterségek Ünnepét a Budai Várban. A NESZ –hez tartozó egyesületek és a meghívott vendégek mesterség-bemutatókkal, műhelymunkával és népművészeti kézműves termékek árusításával jelennek meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján a Budavári Palotában.
Idén a lábbeli készítés szerepelt fő témaként, a feladat nem fogott ki a kézműves szakmák mesterein. Sokféle anyagból láthattunk hordható cipőket, papucsokat gyerek és felnőtt méretben, vagy apró dísztárgynak megformált cipőcskét.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 35 fővel 4 napon át részt vett a Mesterségek Ünnepén .
A látogatók között nagy sikere volt a szépen berendezett Asszonyműhelyünknek, a benne folyó bemutatóink sokaságának: fonás, szövés- szádfán és kártyával, szalagszövő szerkezeten, nemezelés, hímzés, csipkeverés, sallang készítés. Külön érdekességnek számított a növényszövés, melynek elkészítését a látogatók követhették.
Folyamatosan lehetett nézelődni fazekas és merített papír készítő bemutatónkon is.
Többen keresték a szövés minden területét átfogó gyönyörű könyvet: Landgráf Katalin-Penkala Éva- Szittner Andrea által írt Nagy szövéskönyvet.

  • 2019.08.20. Népművészeti Fesztivál Székesfehérváron

Az augusztus 20-i székesfehérvári ünnepségen sokan érdeklődtek a népművészetek iránt is. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága (M-ART) tagjai közösen népművészeti bemutatókkal tették színesebbé az ünnepet.
Az Országalma környékén csipkeverés, pásztorkürt faragás, gyöngyfűzés, csuhézás, szalmafonás, nemezelés, fafaragás, gyékényfonás, varrás, gyöngyszövés mesterségekbe pillanthattak be az érdeklődők.
Sokan csodálták meg az aprólékos mintával díszített kedves mézeskalácsokat és a különleges termésekből készült kedves kis fugurákat.
Megtekinthették a juhász mesterség eszközeit is, a szépen szóló kolompok megkondítása sokaknak örömet szerzett. Különleges élményt adott a pásztorkürt faragó társunk kézmozdulatainak követése, látva a szép minta alakulását.
Sokan hosszan megfigyelték a mozdulatokat és kedves, érdeklődő beszélgetéseknek lehettünk fültanúi.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.