Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Regionális szakmai nap

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete 3 alkalomból álló Regionális szakmai napot szervezett a Fehérvári Kézművesek Házában, melynek témája Szövött anyagok szerkezete, szövetszerkezettan.

Második alkalommal november 24-én találkoztak a szövés iránt érdeklődők, a téma sokak érdeklődését felkeltette, az egész Dunántúlról érkeztek szövéssel foglalkozó vendégeink.

Landgráf Katalin textilművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja

A szövés két, egymásra merőleges, egymással kereszteződő fonalrendszerből áll. Ezek a fonalrendszerek egymástól külön álló szálakból állnak, s a sok – sok szál együtt alakítja ki a szövetet.

A szövéshez mindenképpen valamilyen segédeszközre van szükség, ami egyszerű botoktól a legkorszerűbb, digitális vezérlésű szövőgépekig sokféle lehet.

A szövés és a különböző szövőeszközök kialakulásának folyamata a „múlt idők homályába” vész, hiszen az emberek nagyon régóta tudnak szőni.

I.e. 7000 tájáról származik a legelső szövet-lelet, amely megfonott gyapjúfonalból szövött textil apró maradéka. Különleges körülmények között maradhatott fenn!

A szövés alapelve mindmáig változatlan, attól az első lelettől, illetve pillanattól kezdve, amikor az első szálak kereszteződtek szövetté egy hajdanvolt embertársunk keze nyomán, s az emberi szépérzék, lelemény és türelem régen és ma is gyönyörű szőnyegek, szőttesek és szövetek sokaságát hozta és hozza létre. A világ sok táján ugyanez az alapelv érvényesül, ám az eszközök különböznek és az elmúlt 3 – 400 évben forradalmi („ipari forradalmi”) változáson mentek át.

A szövés dokumentálásához kialakult egy egységes nyelv, amelynek segítségével egyszerűen lehet rögzíteni a szükséges adatokat, ez a szövetszerkezettan és a kötéstan.

Szakmai sorozatunknak ez a témája.

Fodorné László Mária

A sárközi szőtteskultúra talán a leggazdagabb a magyar nyelvterületen. Jelenleg Fodorné László Mária szövő, a Népművészet Mestere, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának rendes tagja, e kincs legjobb ismerője, legnagyobb mestere. Szövetszerkezettan sorozatunkban a 13 féle sárközi mintázás közül azokat mutatta , illetve mutatja majd be, amelyek az alapelőadás témájához kapcsolódnak.

Szenczi Jánosné szövő, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke

Utazásai során a világ sok táján fényképezett különleges textileket, amelyeket a körülöttük lévő vidékkel, tájakkal, történetekkel együtt mutat be.

Szép képei és érdekes beszámolói alapján utázasainak, élményeinek részesei lehetünk. Ezen a napon egy csokrot válogatott nekünk Észak – Európa és Dél – Európa szötteseiből és szövő eszközeiből.

  • Asszonyműhely novemberben 11.23.

Karácsonyi apróságok készültek november 23-án Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában ( Székesfehérvár, Rác u. 27. )

Jó volt együtt lenni, varrogatni, beszélgetni, jókat nevetni , és közben készültek a mosolygos karácsonyi hangulatú ajándékaink.

  • Radetzky Jenőné kézműves társunk betlehem gyűjteményének kiállítása

Szeretettel gratulálunk Radetzky Jenőné  népi iparművész, Magyar Kézműves Remek-díjas  bútorfestő kézműves társunk „Jászlak a nagyvilágból” című gyűjteményéből rendezett kiállításához.

  • „XVI. Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó ünnepsége

Mi felnőttek sokért nem adnánk, ha újra érezhetnénk a gyermekkor titkokkal teli, varázslatos várakozását így Karácsony előtt. Aztán évek múltával megunk is szülők leszünk és gyermekeink örömében érezzük újra az ünnep melegét.

Kezdődik az advent, a várakozás ideje, várakozunk, de nem mindegy hogyan?

Törekszünk-e arra, hogy értékes, szép programokkal, jótékonysági eseményekkel töltsük el kevés szabad időnket, és ne csak külsőségekben, de lélekben is megéljük a várakozás örömét?

Az adventi zenei élmények mellett hadd ajánljuk figyelmükbe a „Betlehemi szép csillag” kiállítást, mely a Szent István Hitoktatói és Művelődési Házban mutatja be azokat a betlehemeket, melyek a Fehérvári Kézművesek Egyesületének pályázatára beérkeztek és a zsűri által kiállításra méltónak találtattak.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket a „XVI. Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó ünnepségén.

Az idei kiállításon köszöntőt mondott excellenciás Spányi Antal megyéspüspök Úr és Radetzky Jenő Úr, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A Hermann László Zeneiskola növendékei : Borbély Erika és Venczel Eszter, valamint a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium növendéke: Terényi Márk énekeltek karácsonyi dalokat, zongorán kísért: Fornai Miklós.

Szenczi Jánosné röviden ismertette a hallgatókat az idei pályamunkákról:

„A felhívásra 57 alkotás érkezett, egyéni és csoportos, gyermek és felnőtt kategóriában. A pályázati kiírásnak megfelelően, hogy az alkotás természetes anyagból készüljön, hogy Jézus születéséhez kapcsolódjon a jelenet, kézműves kivitelezéssel, a zsűri 48 alkotást javasolt a kiállításra, és a döntésének megfelelően a legjobb alkotásokat oklevéllel és ajándékkal jutalmaztuk.

A zsűri tagjai Landgráf Katalin magyar iparművész, textilművész, a MMA tagja, dr Varró Ágnes néprajzkutató és Kovácsai Gabriella, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének vezetőségi tagja volt.

A zsűri gyermek és felnőtt, egyéni és csoportos alkotásokat külön díjazott.

Gyerek egyéni kategória:

Borbély Bálint István, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda tanulója

Borbély Réka Magdolna, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda tanulója

Lukács Éva Melinda, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda tanulója

Lukács Eszter Sára, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda tanulója

Badics Bella, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola tanulója

Horváth Bernadett, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola tanulója

Földesi Gábor, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola tanulója

Világh Ágoston, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola tanulója

Gyerek csoportos kategória:

MÁV Óvoda csoportjai

Páduai Szent Antal Általános Iskola Kerámia tanszak

Sóskúti Andreetti Károly Általános és Művészeti Iskola 3.b osztálya

Felnőtt kategória:

Füredi Kristóf

Sárosdi József

Sifter Erika

Salih Dilán

Pintér Lajos Zoltán

Felnőtt csoportos kategória:

Szent Kristóf Ház Székesfehérvár

Gratulálunk a díjazottaknak, és minden résztvevőnek köszönjük, hogy ezzel a kiállítással szebbé tették Székesfehérvár adventi ünnepét.

A kiállítótér másik felében egyesületünk tagjainak munkáit láthatják, mely alkotásokat az egyesület fennállásának 20. évfordulója tiszteletére állítottuk ki.

A kiállítás december 22-ig látogatható hétfőtől szombatig 13-18 óráig, vasárnap 15-18 óráig.

A kiállítási anyagok 2019. január 7-8-án, 9-17 óra között adjuk vissza az alkotóknak.”

Hangolódjunk az ünnepre a betlehemek látványával, de ne felejtsük el Szilágyi Domokos szavait:

„Ne hóban, csillagokban, ne

ünnepi foszlós kalácson,

díszített fákon,

hanem a szívekben legyen Karácsony!”

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET