Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • XIX. Nemzetközi Csipke és Kézműves kiállítás

 „Dícsérjük együtt az Urat!” című pályázaton Jakab Andrásné kézművestársunk, Boldogasszony a gyermekkel vert csipke munkája a zsűrizés alapján II. helyezést nyert.

Szívből gratulálunk kézművestársunkat a szép eredményhez!

  • Asszonyműhely májusban

Május 5-én Bodáné Fenyves Zsuzsa mintái, ötletei alapján blokkokat készítettünk, és varrtuk össze azokat. Zsuzsa szabási, varrási trükkjeit ismerhettük meg, melyek sokban segítették a munkát. Zsuzsa kincses kosarából most is érdekességek kerültek elő, kész takarókat csodálhattunk meg, melyek a saját tervezéshez adnak segítséget.

Sokan érdeklődtek a gyöngyfűzés iránt is, nyakláncok, karkötők, medálok készültek Gábor Ildikó tervezései alapján.

  • Magyar Gyapjúfesztivál

2018. május 12-én 10-18 óráig – Füzes Zsuzsanna és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete közös szervezésében – Székesfehérváron, a Rác utcai Skanzenben megrendezésére került a gyapjú iránt érdeklődők, a gyapjúval foglalkozó szakemberek, kézművesek országos találkozója.

Az idén hatodik alkalommal megrendezett Gyapjúfesztivál A Fehérvári skanzen két udvarát töltötte be alkotó emberek és puha gyapjak színes forgatagával: A nap házigazdája a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, alkotóházuk és a Mesterségek Háza is tárt kapukkal várta látógatóit május 12-én mesterség bemutatókra, kézműves foglalkozásokra, színes vásári forgatagba. Az asztaloknál egész nap vidám hangulatú szöszmötölés folyt – az immár hagyományosnak számító délutáni futó zápor ellenére -, nemez tárgyak alakultak vizes kezek között és tűk alatt, rokkák pörögtek, szalagok szövődtek és egyre csak gyűltek a horgolt nagyiblokkok. A kellemes fesztiválhangulat mellett a vendégek érdekes szakmai előadásokat hallgathattak és változatos portékák között válogathattak.

A rendezvény a korábbi évekhez képest két újdonságot is tartogatott. Az egyik az „Alkoss szabadon gyapjúból!” alkotói pályázat volt, amit ősszel írt ki közösen a Harmatcseppek műhely és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, és amelynek eredményhirdetésére és díjkiosztójára a rendezvény megnyitóján került sor.

Valódi különlegességnek számított a rendezvény díszvendége, Yntymak Abdyldaev kirgiz ruhatervező, aki a NESZ FAO projektje révén került kapcsolatba a szervezőkkel. A mosolygós fiatalember saját tervezésű és kivitelezésű nemez ruhakollekciójával érkezett, melynek inspirációját az ősi hagyományok és a sámánizmus jelenti, de ízlésvilága számunkra mégsem tűnik távolinak, sőt: tetten érhető a közös eredet. Bemutatója és személyes varázsa révén egy csepp spiritualitással gazdagította a gyapjú ünnepét.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza  FB oldalunkon.

 

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET