Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Kézműves napok Pusztinán a Magyar Házban

A pusztinai Magyar Ház és Székesfehérvár város Polgármesterének felkérésére egyesületünk öt tagja 2017. április 17-től, a tavaszi szünetben kézműves gyerekfoglalkozásokat tartottak a moldvai magyar gyermekeknek. A gyermekek már nagyon várták az immár ötödik alkalommal szervezett látogatást, amit a Székesfehérvári Önkormányzat és a képviselő testület tagjai is támogattak.

Egy héten át 9-14 óráig készíthettek szövött, varrott textileket dr Gulyás Antalné, Rózsavölgyi Ágnes és Pokrovenszky Lászlóné vezetésével, a bőrmunkákat dr. Gulyás Antaltól és Hidvégi Miklóstól sajátították el.

Hasznos és mindenki számára élménydús volt az egyhetes rendezvény. Új ismeretekkel, élményekkel gazdagodtak a gyermekek, közülük többen ismét átérezték a magyar nyelvtudásuk hiányát, és ez tanulásra ösztönzi őket a későbbiekben.

  • Takács Istvánné Ambrus Éva életmű kiállításának megnyitója

Kézműves társak, barátok, ismerősök vették körbe Ambrus Éva csuhéfonó népi iparművészt életmű kiállításának megnyitóján május 3-án..
Együtt örültünk, hogy értékes alkotásai otthonra találtak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház (Székesfehérvár, Liszt F. u. 1. ) gondoskodásában.
Köszönetünket fejezzük ki a pártolóknak, akik az elképzelést felkarolva hozzájárultak, hogy a már állandó kiállításon gyerekek, felnőttek, iskolások és városunkba látogatók csodálhassák meg a falusi élet ünnepeit, jelentős eseményeit, kedves mozzanatait Évike csuhéba álmodott megvalósításában.

  • Radetzky Jenőné népi iparművész megnyitó gondolatai

Takács Istvánné Ambrus Éva csuhészobrok készítésével 1989 óta foglalkozik. Eleinte barátai, ismerősei számára ajándékozott a maga alkotta figurákból, s az ő biztatásukra egyre több és bonyolultabb életkép formálódott a kezei alatt. Az évek során közel száz darabból álló önálló szobor vagy több alakos jelenet született, melyeket több mint hetven kiállításon mutatott be itthon és külföldön. Munkái eljutottak Rómába is, ahol nagy Betleheme a Nemzetközi 100 jászol kiállításon képviselte a magyar kézművességet.Többször volt díjazottja a Kézműves Remek országos pályázatnak és a budapesti karácsonyi Betlehemi jászol kiállításnak. Alkotásait rendszeresen zsűriztette és 1999-ben munkássága elismeréseként megkapta a népi iparművész címet. Megalakulása óta megbecsült tagja a Fehérvári Kézművesek Egyesületének.
Takácsné Ambrus Éva életképei csodás időutazásra hívnak bennünket. Segítenek felidézni a múltat,a falusi élet eseményeit. Megelevenedik a kukoricahántás, a kukorica betakarítása, a húsvéti locsolkodás, a szilvalekvárfőzés, a nagymosás. Látjuk az emberi élet jeles eseményeit, mint a lakodalom, de a munkás hétkönapokat is: a halászok, a favágók nehéz életét.
Az eseményeknek a valósághoz hű ábrázolásával, a kompozíciók arányos elrendezésével, a részletek aprólékos, míves kidolgozásával, a színárnyalatok gondos megválasztásával születtek meg ezek az alkotások, amelyektől nehéz elszakadni csodáló tekintetünknek.
Rabul ejt bennünket még valami… Tudjuk, érezzük,hogy sokkal több ez, mint technikailag jól elkészített, stabil és arányos csuhébabák együttese. Itt bizony lelkes lényekről van szó, akik élnek, mozdulatokba hajolnak, figyelnek, vidámak és szomorúak, fiatalok és bölcs, hajlotthátú öregek.
A kiállítás megtekintése szemet-lelket gyönyörködtető élményt jelent.

  • V. Magyar Gyapjúfesztivál- Székesfehérvár

Idén V. alkalommal került megrendezésre a Magyar Gyapjúfesztivál. Szép számmal voltak jelen a gyapjúval kapcsolatos mesterséget űzők és a lelkes érdeklődők. Akik a délelőtt folyamán átvonuló futó zápor ellenére is kitartottak, azok a nap hátralevő részében már napsütésben élvezhették a változatos programokat.
A Kézművesek Házában a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak gyapjúmunkáiból berendezett kiállítás várta a látogatókat. Ugyanitt folytak az előadások is: Pásztókai-Szeőke Judit független régész az őskori és ókori textilekkel kapcsolatos kutatásaiba engedett bepillantást, Haris Mária népi iparművész növényi festés bemutatót tartott, Viha Lajos és Dezső Ildikó a gyapjúkelmék kezelésével és tisztításával ismertetett meg bennünket, végül, de nem utolsósorban Mordovin Maxim, az ELTE régésze mesélt a középkori posztókereskedelemről.
Ezalatt két udvarban pezsgett az élet: csattogott az olló a cikta juhok hátán, nyikorgott a farkasoló, pörögtek a rokkák, szorgosan jártak a tűk… A színes forgatagban minden a gyapjúról szólt: a festett fonalkupacok, nemezruhák, szőttesek, játékok… A látogatók nemcsak kipróbálhatták a tevékenységeket, de trükköket is eltanulhattak a profiktól.
Idén is jópár nevező akadt a kézműves kihívásokra, különösen az apró díszpárna készítése volt népszerű feladat, szebbnél szebb alkotások érkeztek, még a zsűri is elámult a résztvevők leleményességén és gyorsaságán. Az alkotók: Farkas Manka, Venczelné Danyi Judit, Lasancz Ildikó, Sáfrány Mária, Fodorné Dr.Kis-Fekete Ildikó és Mayer Györgyné, valamint Bresztyenszky Boglárka, akiknek ezúton is gratulálunk!
Köszönjük mindenkinek a részvételt, jövőre találkozzuk ugyanitt!
/Összefoglaló a gyapjufesztival.hu oldalról/
Rólunk:
http://www.mediaklikk.hu/video/ma-ejjel-2017-05-13-i-adas/

http://www.fehervartv.hu/video/index/20006

  • XIV. Tűzzel-vassal Fesztivál Székesfehérváron

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete június 24-én 14. alkalommal rendezte meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált, mely a késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozója.
Az egybegyülteket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézműves Egyesület elnöke köszöntötte. A Fesztivált Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg, ezt követően Vargha Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlevőket. A megnyitón jelen volt Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője is.
A hagyományőrző lovagok ágyújának elsütésével, majd emléktábla felszegelésével a Fesztivál megnyitotta kapuit.
Idén 45 késes és fegyverkovács érkezett Magyarország minden szegletéből, sőt jöttek kiállítók Csehországból és a Felvidékről és Kárpátaljáról is.
Kinyitottak az udvarok a Rác utcában, mindegyik portán más-más látnivaló várta a látogatókat. Sokan gyönyörködtek a páratlan szépségű Szerb Ortodox Templomban, ezúton köszönjük a lehetőséget. A lovagrendi bemutatón korhű öltözékeket és fegyvereket mutattak be, a katonák harci jelenetekkel szórakoztattak kicsiket és nagyokat.
A Fehérvári Kézművesek Egyesülete bútorfestő műhely tagjainak munkáit is megcsodálhatták a látogatók „Mester és tanítványai” című kiállításon, amely a Múzeumok Éjszakája témájához, az értékőrzéshez kapcsolódott.
Amíg a férfiak a késes és fegyveres standoknál nézelődtek, nagy volt a nyüzsgés az Asszonyműhelynél, ahol a szövés, hímzés, csipkeverés és varrás technikáival lehetett ismerkedni.
Az árnyékos templomkertben egymást követték a programok. Beszélgetés, bemutató a steak-kés használatáról Boda János címzetes gasztronómussal, akinek beszélgetőtársa Bokányi Zsolt a Vörösmarty Rádió munkatársa volt.
„Mindenható kézművesség” címmel Kunkovács László etnofotográfus tartotta előadását.
A fűszer és gyógynövények titkairól, termesztéséről, használatáról Fóris Anna kertészmérnök beszélt a hallgatóságnak.
Dr Paál Zsuzsanna „Néprajzi gyűjtés, hagyományőrzés ma” címmel tartott érdekes előadást.
Népdalkórus, népzene, bábjátékok és néptánc bemutatók délelőtt és délután is. A gyerekeket játékos vetékedőre hívták, amit nagyon élveztek.
Több éve hagyomány már a Tűzzel-Vassal Fesztiválon, hogy a NIT zsűri mellett az egyesületünk által felkért késbarátok is zsűriznek, melynek díjait oklevél és plakett formájában a Fesztiválon átadjuk.
A hagyományokhoz hűen tánccal és Szent Iván napi hagyományhoz fűződő tűzugrással zárult a fesztivál.
Nagyon jó hangulatú volt a Fesztivál, nagyon sok látogató érkezett, akik remekül érezték magukat.
Várunk Mindenkit jövőre is!

Köszönetet mondunk minden támogatónknak, akik hozzájárultak ehhez a sikeres és szórakoztató naphoz.

Rólunk:

http://feol.hu/hirek/tuz-vas-es-hevulet-a-fesztivalon-1842442

https://www.szekesfehervar.hu/xiv-tuzzel-vassal-fesztival-0

http://www.fehervartv.hu/video/index/20424

  • „Asszonyműhely” alkotóhét

Ifjúsági és felnőtt korosztály számára a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

Egy gondtalan, kellemes hetet ajánlunk az alkotóhéten résztvevőknek, kedves társaságban, jó hangulatban érdemes kipróbálni a kikapcsolódás és az alkotás örömét.
A tevékenység kikapcsol, gondokat űz. Milyen jó érzés, amikor egy általunk készített kedves darabról mások is megtudják, hogy mi készítettük.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET