Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

 • Januárban az Asszonyműhelyben: Vidám hangulatban készültek a furfangos kötényeink január 21-én.
 • Kulturházak éjjel-nappal 2017.  „ Mindennapi hagyományaink”: Az országos rendezvényhez a Fehérvári Kézművesek Egyesülete Fonó-szövő szakmai nappal csatlakozott, Szalagszövés szádfával, szalagszövés kártyával témában.
  A szövök egy kis családja látogatott el hozzánk ismét, Pakstól Körmendig, Balatonalmáditól Szekszárdig, sokféle településről érkeztek ,egymást már ismerősként üdvözölve. A baráti hangulatot még fokozta a két előadó barátsága, közvetlen, kedves személyisége.
  Kappanyos Katalin textilművész beavatott minket abba, miként jelentek meg az övek az öltözködésben és milyen funkciókat töltöttek be a kezdetektől tekintve. Anyagukban az évszázadok során megtalálható volt a textil, a bőr, a szalag, a fonat, a zsinór és a fém is. A különféle népviseletekben az öltözéket szövött övvel díszítették.
  Landgráf Katalin textilművész a szádfa , majd a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva. Szót ejtett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről, a mintázási lehetőségekről. Megemlítette a különleges felvetéssel készíthető „svéd” és „navajo” szövést is, de mi előszőr az alapokkal és az egyszerűbb mintákkal keztük az ismerkedést.
  A kártyaszövéssel kapcsolatban megjegyeztük Peter Colingwood nevét is, aki több technikát dolgozott ki és foglalta ezeket könyvekbe.
  Délután a gyakorlat következett, válogattuk a kedvenc színeinket a fonalakból, majd munkához láttunk. Szorgoskodásunk eredménye hamar megmutatkozott, csodálatos szövött szalagok kerültek ki a kezeink alól.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET