• Riport az egyesületről

Szeretettel osztjuk meg a Fehérvári Kézművesek Egyesülete megalakulásáról, életéről, fő rendezvényeiről és terveiről készült riportot, melyet Bokros Judit írt.

A riport ITT olvasható

  • „Tojásfestő maraton”

Családi programunkon március 23-án 10 – 18 óráig várták kézműveseink az érdeklődőket a Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában. Igazi családi nap volt valóban, nagyon sok család érkezett gyermekeikkel, nagymamák unokáikkal. A nap folyamán berzseléssel, írókával díszítették a hímes tojásokat, melyek piros festőlében vagy a hagymahéjával színesített vízben nyerték el hagyományos színeiket. A tojásfestés mellett a nap folyamán nagy sikere volt a húsvéthoz kapcsolódó díszítések készítésének is. Sokféle ötletet lehetett megvalósítani, technikákat kipróbálni, mindenki talált érdekes elfoglaltságot akár egész nap is. A nyuszi és tojás mintájú mézeskalács készítése idén is a gyerekek nagy kedvence volt. Egész nap nyüzsgött az alkotóházunk.

  • A tavaszi szünetben a Fehérvári Kézművesek Egyesületében kézműves foglalkozásokra vártuk a gyerekeket

Április 2-től, a tavaszi szünet négy napján, minden nap délelőtt és délután is három-három kézműves különböző ötletekkel készült, sokféle technikával lehetett megismerkedni. Mindenki megtalálta a kedvére valót. Egy szünet sokkal hosszabbnak, tartalmasabbnak tűnik, ha a gyerekek sokféle programon vehetnek részt. Így gondolták azok a szülők is, akik a szabadban töltött időn kívül egy délelőttre vagy délutánra, esetleg pár napra betértek hozzánk a foglalkozásokra. A gyerekek nagyon jól érezték magukat, vidám hangulatban alkottak, boldogan és büszkén vitték haza új kincseiket.

  • Európai Művészet és Kézművesség Napjai – „Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hétvégéje”

A nemzetközi és az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete 2024. április 6-án 10-16 óra között szeretettel várta az érdeklődőket a Kézművesek házában, Székesfehérvár, Rác utca 27. Ezen a napon gyöngy, csipkeverő és üvegékszer olvasztó műhelyfoglalkozásokkal vártuk az alkotóházba betérő látogatókat. Az érdeklődők szívesen alkottak, többféle mesterséget is kipróbáltak. Szép alkotások készültek, munka közben a mesterek szívesen válaszoltak kérdésekre, beszélgettek kézművességről. Köszönjük vendégeinknek, hogy felkeresték alkotóházunkat!  Reméljük, hogy sokukkal találkozunk még foglalkozásainkon, rendezvényeinken, a kapunk minden nap nyitva várja Önöket.

  • Tűzzel-vassal Fesztivál

A késes és fegyverkovács mesterek országos találkozója 2024. június 22-én, szombaton, 9-18 óra között lesz a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében, melyen változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. 

Helyszín: Székesfehérváron, a Rác utcában.

Az udvarokban: kézműves foglalkozások és bemutatók.

A Rác utcában: találkozó a késes és kovácsmesterekkel.

Rác utcai szerb ortodox templom kertjében: népzene és néptánc, kézműves vásár, népi játszótér.

  • Fém a fémmel pályázat

Késes és kovácsmestereknek az online jelentkezési lap a honlapunkról INNEN letölthető

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.