• Pongrácz Zoli kitüntetése

A Március 15-i állami ünnep alkalmából PONGRÁCZ ZOLTÁN KÁROLY kézműves társunk a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésében részesült. Az egyesület nevében gratulálunk és további sikeres, eredményekben gazdag munkát kívánunk!

  • Mézes Nap

Március 2-án a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében kóstolóval egybekötött mézes napot tartottunk. Lódi József méhész, nagymester filmvetítéssel egybekötött előadásán követhettük a nektár útját a mézes üvegig. Megismertük a méhek életét a kaptárban és a kaptáron kívül, megtudtuk, hogy mi a pempő, mi a propolisz, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre.

Az előadást meghallgatva, ezután, ha egy üveg mézre tekintünk, akkor benne látjuk a méhek és a méhész fáradságos munkáját. Feledhetetlen emlék marad a mézkóstoló is, Lódi József méhész és felesége Szilvi 22 féle ízű mézet kínálnak az érdeklődőknek. Finom, különleges mézeikkel nívós mézversenyeken vesznek részt és nyernek díjakat. Délután méhviaszgyertya, gyöngyből, nemezből, fából virágok és méhecskék készítése szerepelt a programban.

  • Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál – Békéscsaba

Március 8-án került sor a XIX. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál ünnepélyes megnyitójára és díjátadójára Békéscsabán. A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, valamint a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által kiírt Szakrális textíliák, valamint Színhangulatok pályázatra több mint 1400 alkotás érkezett, melyből a nagyközönség 932 alkotást csodálhat meg. A Színhangulatok pályázatra Sigmond Gáborné, Judit beadott kollekcióját a szakmai zsűri Kiemelt I. díjjal jutalmazta. A megterített asztalon az étkészlet Márh Ferencné, Cicus munkája. A pályázaton a Fehérvári Kézművesek Egyesületének további három tagja, Sóthy Györgyné II., Erdélyiné Horváth Gabriella, valamint Szalontai-Wiktora Ramóna I. helyezést értek el beadott munkájukkal.

Az egyesület nevében sok szeretettel gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk a díjazottakra!

  • Tűzzel-vassal Fesztivál

Késes és fegyverkovács mesterek országos találkozója a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében, 2O24. június 22. szombat, 9–18 óra, Székesfehérváron a Rác utcában.

Változatos programokkal várjuk Önöket!

Az udvarokban: kézműves foglalkozások és bemutatók.

A Rác utcában: találkozó a késes és kovácsmesterekkel.

Rác utcai szerb ortodox templom kertjében: népzene és néptánc, kézműves vásár, népi játszótér.

  • Fém a fémmel pályázat

Késes és kovácsmestereknek az online jelentkezési lap a honlapunkról letölthető

  • Kiállítás Tóthné Albrecht Anikó textilfiguráiból

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjának munkáiból nyílt kiállítás március 28-ig tekinthető meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna Téri Tagkönyvtárában. (Székesfehérvár, Széna tér 16.)

  • Kárpitszövők kiállítás

A Fehérvári Kézművesek Egyesületében működő kárpitszövő szakkör munkáiból nyílt kiállítás március 28-ig tekinthető meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai Úti Tagkönyvtárában. (Székesfehérvár, Budai út 44-46.)

  • Textiludvar – Textilkert
  1. április 27. szombat, 10-18 óra

Helyszín: Székesfehérvár, Rác utca 27.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének alkotóházában szakmai előadásokkal és különleges textilek, alapanyagok, szőttesek és textiltárgyak vásárával várjuk Önöket!

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.