• „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitó

A Zentai úti Általános Iskola tanulói – Csikós-Árky Brigitta tanárnő vezetésével -karácsonyi énekükkel, csodálatos csengettyű játékukkal adventi hangulatot teremtettek.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné, az egyesület elnöke köszöntötte a velünk együtt ünneplőket a XXI. „Betlehemi szép csillag” pályázat és kiállítás megnyitón.

Ugrits Tamás pasztorális helynök köszöntőjében kiemelte, hogy az a szeretet tartja össze ma is a világot, amit Jézus hozott el közénk.

A kiállítást Váczi Márk néprajzkutató, történész nyitotta meg. Beszélt a betlehemállítás kezdetéről, amikor Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt egy élő betlehemet épített Krisztus születésének ünnepére. Ahogy múltak a századok, a karácsony ünneplése kapcsán kisebb betlehemek készültek a családok otthonaiban. Megtalálhatóak a mai advent idején is, ott van a betlehemi jelenet, az adventi koszorúk mellett.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének már több évtizedes hagyománya a Betlehemi Szép Csillag pályázat és kiállítás. Idén különösen nagy számban érkeztek alkotások.

Szenczi Jánosné tájékoztatója a pályamunkákról:

Pályázati felhívásunkra bárki pályázhatott, ha az alkotás a betlehemi jelenetet ábrázolta, természetes anyagokból állt, és kézműves technikával, kivitelezéssel készült.

Az idei pályázatra 180 alkotás érkezett, 168 gyerek- és 12 felnőtt munka. 12 intézmény tanulói szorgoskodtak, a pályamunkák között egyéni nevezések is vannak.

A zsűri megnézte az alkotásokat, szokásunkhoz híven nem első, második, harmadik díjat adunk ki, hanem az ötletes, szép alkotásokat oklevéllel, emléklappal és ajándékkal jutalmaztuk.

Szenczi Jánosné megköszönte a gyerekeket segítő szülők, pedagógusok és szakkörvezetők munkáját, akik minden évben hozzájárulnak ennek a kiállításnak létrejöttéhez.

Kérte a vendégeket gyönyörködjenek és csodálják meg, milyen sokféle módon, sokféle anyaggal, számtalan megoldással jelentkeztek a pályázók!”

A kiállítótér másik terme Radetzky Jenőné bútorfestő népi iparművész betlehemes gyűjteményének adott teret, melyek a Fehérvári Kézművesek alkotásai.

  • Polgármesteri elismerő emlékérem Szenczi Jánosné részére

Dr. Cser-Palkovics András polgármester – Lehrner Zsolt alpolgármesterrel és Brájer Éva önkormányzati képviselővel közösen – kereste fel a Fő utcán a Fehérvári Kézművesek Egyesületének faházát, ahol a szervezet tagjai által készített, minőségi kézműves alkotásokat, használati és dísztárgyakat árusítják az adventi időszakban.

A látogatás alkalmával adták át Szenczi Jánosné elnök számára a Polgármesteri Elismerő Emlékérmet Székesfehérvár kulturális értékeinek, valamint a népi hagyományok megőrzése és közvetítése érdekében végzett szakmai munkájának elismeréseként.

  • Adventi vásár

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai a Püspöki Palota udvarában és a Fő utca Fehérvári Kézművesek Egyesülete fa házikójában igényes, míves kézműves alkotásaikkal, nagy szeretettel várták az érdeklődőket!

  • „Advent a Rác utcában”

Kézműves foglalkozásokat tartottunk Székesfehérváron a Rác utca 27. szám alatti Kézművesek házában advent harmadik és negyedik hétvégéjén, szombaton és vasárnap. Vidám adventi hangulatban teltek ezek a hétvégi napok.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.