• Karácsonytól karácsonyig – Takácsné Ambrus Éva Csuhévilága című könyv bemutatója

Dr. Bakonyi István irodalomtörténész beszélgetett az alkotóval és Angster Máriával, a kötet létrehozásának szorgalmazójával, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban október 11-én.

A jó hangulatú, közvetlen beszélgetésből fény derült a kezdő lépésekre, az alapanyag gyűjtésére, melyben férje nagyon sokat segített, a csuhé figurák mozzanatainak megformálására.

Takácsné Ambrus Éva kézművestársunk munkáinak fő témái a falusi élet, a népszokások, a vallási hagyományok.

Nagyon jó elidőzni a figurák, az életképek előtt, észrevenni a legapróbb részleteket is. Mintha ott lennénk a Halásztanyán, a Falusi tanító családjánál, a Kenyérsütésnél vagy a Szilvalekvár főzésnél…

Természetesen otthon nagyon jó lapozgatni a könyvet, és a sok szép kép mellett olvasni az alkotó gondolatait.

 „A Fehérvárt otthonának érző alkotó hetvenhárom kompozícióját adományozta a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Háznak. A lenyűgöző népi iparművészeti kollekciót Csuhévilág állandó életmű kiállításként látogathatják a fehérváriak és a városba zarándokolók.” (idézet a könyvből)

  • „Kalandozások a textilek birodalmában”

Három napos szakmai sorozatunk első rendezvényét tartottuk október 15-én, Székesfehérváron a Rác utcában, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében.

Dezsőné Borbély Emma népi iparművész, a NESZ Szövő Szakbizottságának tagja „A gubaszövés rejtelmeit” tárta fel.

Képes előadásában ismertette a gubaszövés fajtáit, a guba szabását, a felhasználható gyapjú fajtáit. A mai divatba ötletesen beilleszthető ez a szövés, főleg diszítéshez. Érdekes felfedezésként hatott, milyen modern, hordható, egyéni ötleteket lehet megvalósítani ezzel a technikával.

Bán Andrea néprajzkutató „A nagykunsági gyapjúhímzés élő gyakorlatát – a kunhimzést”  mutatta be. Öröm volt hallgatni hogy is történt a kunhimzés még megmaradt mintáinak gyűjtése. Képeken és szépen hímzett munkákon ismertette a jellemző motívumokat, a minták tagolását, az öltéstípusokat és a színek használatát.

A gyakorlati bemutatókon mindenki kedvére kipróbálhatta az előadásokon hallottakat, és tapasztalta, nem is olyan egyszerű a megvalósítása.

  • „Minden ami textil”

című kiállításunk megnyitóját október 15-én  (Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Székesfehérvár, Liszt Ferenc u.1.)  tartottuk, melyen egyesületünk tagjainak munkáival találkozhattok! 

Minden megtalálható, ami textil: szövés, hímzés, csipke, nemezlés, textilből készült munkák és az ehhez harmonikusan illeszkedő fazekas, kovács, nemez, festett bútor színvonalas alkotások.

Helyet adtunk  Székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskolában működő Zentais Tűbarátok Köre csoport kedves munkáinak is. Nagy öröm, hogy pedagógusok partnerek voltak a kézművesség iránt érdeklődő diákok felkarolásában, és vezetik a gyerekeknek szóló kézműves szakkört.

A kiállítást Szűcs Erzsébet művészettörténész nyitotta meg, közreműködtek a Székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola növendékei.

A kiállítás megtekinthető:

  1. november 20-ig,

hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-15 óráig

  • Műhelyeink

Októberben még két szakkörünk  indult, így jelenleg a kézművesházban 13 szakkör működik, jó hangulatban sok szép alkotás készül.

 

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.