• Tűzzel-vassal Fesztivál – a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szervezésében

Sokan látogattak el a Székesfehérvári Skanzenbe, késesek, késkészítő mesterek, kovácsmesterek és fegyverkovácsok gyönyörű munkáit megtekinteni. A Rác utca teljes hosszában 62 mester mutatta portékáit. Az idei fesztivál témájaként a „kiskés” szerepelt.

A programunkban előadással, gyermek foglalkozásokkal ismét megemlékeztünk az Aranybulla 800. évfordulójáról.

A Szerb Ortodox Templom udvarában egész napos kézműves vásár, az I. András Király Lovagrendjének bemutatói várták az érdeklődőket. Sokakat csábított a népi gyermekjátékok kipróbálása, a gyerekek kézműves foglalkozáson ismerkedtek a kézművességgel. Nagy élményt nyújtott, hogy a Szerb Ortodox Templomot vezetővel meg lehetett látogatni.

Az árnyékos Templomkertben jó volt megpihenni, hallgatva , nézve a színpadon zajló sokszínű programot.

Kézművesek Háza udvarában a juhászmesterség és a fegyverkovács mesterség eszközeit, mesterség bemutatót lehetett megtekinteni és kipróbálni. Egy másik hangulatos udvarban Asszonyműhely rendezkedett be, itt varrás, hímzés, szövés, csipkeverés,nemezelés és egyéb népi kézműves tevékenység bemutatóit lehetett megfigyelni.

Köszönjük Lehrner Zsolt alpolgármester úrnak és Viza Attila Palotaváros önkormányzati képviselőjének a Fesztivál megnyitását, az emléktábla felszögelését.

  • Napraforgó Városi Napközis Tábor (Bregyó-köz) 2022.

A Napraforgó Városi Napközis Tábor június végétől hét héten át fogadja a diákokat Székesfehérváron. A gazdag programban már hagyománynak számít, hogy idén is tartalmas foglalkozásokat kínált a Fehérvári Kézműves Egyesülete. Hét héten át, keddenként, kézműveseink különféle kézműves programokkal várják a gyerekeket.

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Július 4-től vidám hangulatban töltöttek el a gyerekek egy hetet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel és gazdag programokkal várták a gyerekeket. Kis tarisznyát varrtak, hímeztek, szőttek, kedves állat figurákat, levendula zsákocskát varrtak, nemezeltek, ismerkedtek a kosárfonással, a fafaragással és kovácsmesterséggel is. 

Nagyon boldogok voltak a gyerekek, hogy saját készítésű használati tárgyakat alkothattak. A munkáikhoz vidám, szép színeket használtak. A hét elteltével sokféle kincset, emléket vihettek haza.

  • Nemezelő tábor

Július 11-15-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Nemezelő tábor. Nemez ékszerek, kiegészítők, virágdíszek nyakba, hajcsattra, kisebb méretű üreges tárgy vagy kis kézi táska készítése szerepelt az alkotóhét kínálatában.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

  • Asszonyműhely tábor

Július 11-15-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Asszonyműhely tábor. Pillangós támában, sok virággal, üdítő nyári színekben készült terítő, párnahuzat. Majd pénztárca varrása jelentett komoly kihívást, szebbnél-szebb darabok születtek. Keresztszemes tűpárna, kézzel varrt filc apróságok szerepeltek még a kínálatban.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

  • Fafaragó tábor

Július 11-15-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Fafaragó tábor. Ékszerek készítése is szerepelt a programban, egyszerű hétköznapi anyagokból, sok kreatív ötlettel, és gondos kézi munkával.

Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

  • Vászonszövő tábor I.

Július 11-15-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei Vászonszövő tábor I. Szép színekkel, csíkmintákkal tetszetős darabok készültek. Az alkotótábort Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a NESZ, a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.