• Kézműves alkotóhetek ifjúsági és felnőtt korosztály számára:

Fafaragó tábor

Az alkotótábor az Emberi Erőforrás Minisztérium Csoóri Sándor Alapjának támogatásával jött létre. A vírushelyzet miatt több hónapon át szünetelő fafaragó szakkör tagjai az elmúlt időszakot behozva július 27-31-ig intenzív fafaragót napokat tartottak a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében.

A résztvevők sokféle eszközzel és technikával ismerkedtek meg a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező fafaragótól kapták meg. Varga Csaba, a tábor vezetője segítette a minták tervezését, figyelemmel kísérte a munkákat, tanácsokat adott.

Sokrétű volt a tábor iránt érdeklődők köre, hiszen az eddigi felnőtt tagok mellé az ifjúsági korosztály is belépett, és faragás közben figyelmesen hallgatták a tapasztaltabb férfiak beszélgetéseit szerszámokról, famunkákról. A számukra érdekes eszközöket ki is próbálták. A női  résztvevők is ügyesen, precízen bántak a szerszámokkal.

A derűs hangulatú csoportban jól haladt a faragás, mindenki  saját munkájában gyönyörködve gondolhat vissza a nálunk eltöltött egy hétre.

Szövő-fonó-nemezelő tábor

Július 27-31-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei szövőtábor.

A résztvevők sokféle szövő eszközzel (kerettel, állvánnyal, karmantyúval) és technikával ismerkedtek meg a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező textilművésztől, szövő oktatóktól kapták meg.

Erdélyiné Horváth Gabriella, Landgráf Katalin, Szenczi Jánosné, B.Dobos Teréz változatos szövési módokkal foglalkoztatták a jelentkezőket. Megtanították a merevnyüstös szövőkereten és a szövőszéken való szövést, mintázási lehetőséget,  valamint a kártyával történő szalagszövés technikáját az érdeklődőknek.

Dr. Gulyásné Antalné útmutatásai alapján a vászonszövés elsajátítására volt lehetőség, s pár óra alatt már szép darabokat lehetett megcsodálni a szövöszékeken.

Balla Gemma , Szederkényi Zsófia mintái alapján az érdeklődők a nemezeléssel ismerkednek meg. Madarak, virágok, kisebb tartók készültek a nap végére.

Makó Margit  körül összegyűlt kis csoport kárpitszövéssel foglalkozott. Technikájukat megismerve,  készülő képeikben lehetett gyönyörködni.

Az alkotóhetet Landgráf Katalin  előadásával zártuk.  Textiltörténeti érdekességek című összeállításában nagyon tartalmas, hasznos, összefoglaló ismereteket szereztünk a textiltörténetről, az ókortól napjainkig.

A tábortól elköszönők sok szép darabot készítettek el, saját munkáikban gyönyörködve gondolhatnak vissza a nálunk eltöltött egy hétre.

A felnőttek alkotótáborát a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.

  • Zentai Úti Általános Iskolában

Az Erzsébet program keretében, a Zentai Úti Általános Iskolában kézműveseink  több alkalommal sokszínű foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek a vakációban.

Ismerkedtek a varrással, gyöngyfűzéssel, szövéssel, fonással, bőrőzéssel és részesei lehettek a papír ősi módszerrel való előállításának. A vidám hangulatú kézműveskedésben jó kapcsolat alakult ki a gyerekekkel, lesték a kézmozdulatokat, az alkotás öröm volt számukra.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.