Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Szakkörök indulása

Szeptemberben Asszonyműhely, Népi bútorfestő, Fafaragó, Gyapjúszövő, Szalagszövő, Üvegékszer készítő, Vászonszövő és Bőrvarró szakköreink indultak.

  • Civil Nap 2019 Székesfehérvár

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel a Székesfehérvári Civil Napon szeptember 28-án.

  • Asszonyműhely szeptemberben

Erre a szombatra Bodáné Fenyves Zsuzsa a csodálatos őszi hangulathoz kapcsolódva almás, körtés témával készült. Ajtódísz és párna varrásába lehetett elmélyülni Zsuzsa tervei alapján, természetesen szép piros, zöld almákkal és körtékkel, kinek melyik volt kedvesebb.

  • Dobrovitz Klára üvegműves és Kovácsai Gabriella üvegfestő közös kiállítása

Szeretettel gratulálunk kézműves társaink Üveg a művészetben című kiállításához!

  • Színek és szöttesek szakmai napunk

Négy részes sorozatunk első előadását 2019. október 12-én tartottuk a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában.
Az előadás címét hűen tükröző csodás kiállításban gyönyörködhettünk, mely a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Szövő Szakbizottságának öt tagja munkájából rendeztünk.
Kósa Klára keramikusművész, Népi Iparművész, a Népművészet Mestere
előadásában a színek jelképes üzenetével ismerkedtünk. Érdekes ismeretet kaptunk a színek és az emberi tulajdonságok kapcsolatáról, továbbá egy-egy kedvenc ruhánk milyen hangulatunkról árulkodik.
Kisné Portik Irén gyergyószentmiklósi etnográfus előadása a színek jelentése a székely népviseletben is nagyon lekötötte az érdeklődők figyelmét. Megtudtuk, mit is jelent a piros, fekete, zöld és barna egy vagy több csík a székely öltözködésben.
Délután a növényekkel való fonalfestésbe pillanthattunk be. Balla Gemma szépen rendezett, összegyűjtött színminta gyűjteményét lapozgatva csodálkoztunk el , milyen sokféle növény levelét, virágját használhatjuk fel a festéshez.
A hímzés csoportban rövid összefoglalót kaptunk az öltésekről, a hímzés jelképeiről , majd ezt követően közkívánatra a gúnárfogas szegőzést tanultuk és gyakoroltuk.

A folytatás novemberben 16-án, újabb érdekes témákkal és előadásokkal következik.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.