Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • „Gyermekműhely” tábor 10-16 éves korig

Július 2-tól vidám hangulatban töltöttek el a gyerekek egy hetet a Fehérvári Kézművesek Egyesülete nyári kézműves táborában, ahol kézműveseink szeretettel várták a gyerekeket.

Két nap szőttek, majd készítettek filc tárgyakat, megismerkedtek a nemezeléssel, madarakat, kedves figurákat készítettek. Gyöngyből karkötőt fűztek, a szorgos kezek meglepetést is készítettek anyukáknak, testvéreknek. Az utolsó napon bőrözéssel zárult a tábor.

Munka közben természetesen szabadon pihenhettek, beszélgettek a fedett , árnyékos tornácon, kicsit átélve a régi típusú ház hangulatát.

A gyerekek saját ötleteiket is megvalósíthatták, így még boldogabb volt az alkotás, a táborban eltöltött egy hét. Sokféle kincset, emléket vihettek haza.

  • Asszonyműhely alkotóhét

Július 16-20-ig többféle kézműves mesterségbe pillantottak be az Asszonyműhely nyári táborának résztvevői, örömmel köszöntöttük új érdeklődőinket is. Az egy hét alatt szebbnél-szebb munkákat készítettek,kedves emlékként őrzik majd ezeket a következő nyárig, vagy az őszi foglalkozás kezdetéig.

A hét majdnem mindegyik napján varrási ötleteket és igényes mintadarabokat mutatott Bodáné Fenyves Zsuzsa. Szakmai tanácsai alapján készültek „Isten hozott” házikó falidísznek, házakkal díszített kisebb-nagyobb méretű bevásárló táskák, filcből kulcstartók, foltvarrást szerető asszonyoknak, lányoknak igen kedves, mutatós kötény.

Gábor Ildikó tervei alapján népi stílusú nyakláncokat, karkötőket fűztek gyöngyből az érdeklődők.

Dobrovitz Klári egy aprócska kemence segítségével ámulatba ejtő üveg ékszerek készítésébe avatta be az érdeklődőket. Csodálatos volt látni az üveg olvadását, mely előszőr a magas hő miatt rózsaszínben izzót, majd a kihülés után megmutatta mit is álmodtunk meg magunknak. Kihagyhatatlan élmény jelentett, rabul ejtett mindenkit a saját tervezésünk  és az eredméy.

Vódli Zoltánnal bőrből karkötök, szemüvegtokok készítésének lehetősége tette még gazdagabbá a programot.

Grim Mária mintadarabok sokaságával készült, ismét a csodás madarak elkészítésére esett a résztvevők választása. Egy délelőtt alatt a szivárvány színeiben pompázó madarak készültek nemezeléssel.

Modern mintájú és tervezésű gyöngy nyakláncok, karkötők tették nagyon boldoggá készítőiket, az új darabokkal délután már büszkén indultak haza. Köszönjük Domak Erzsébet szép mintadarabjait, segítőkészségét.

Tóthné Albrecht Anikó mintái és útmutatása alapján kedves figurák, cicák, macik és csodás babák készültek, természetesen szép ruhába öltöztetve.

Kovácsai Gabriella festett ékszerek készítését mutatta be. Az érdeklődők saját maguk tervezték és festették meg igazán egyedi, szebbnél-szebb nyakláncaikat.

Mindenki élvezte az alkotás örömét, kedvet kaptak ahhoz, hogy gyakrabban vegyenek részt rendezvényeinken.

  • Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül

Július 23-27 között  „Hálózatépítés az élő néphagyományért – közösségfejlesztés és tudásbővítés megvalósítása a civil társadalom bevonásával a határon átnyúló kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül” nevű EFOP-1.12.1-17-2017-00022 pályázaton belül

„Csángó földiek gyermek és ifjúsági kézműves tábora Székesfehérváron” címmel zajlott a Kézművesek Házában idei gyermektáborunk.

A tábor ideje alatt Székesfehérváron és környékén élő valamint a csángóföldi Pusztináról érkezett fiatalok ismerkedtek meg a népi kézművesség különböző technikáival, egymás kultúrájával, hagyományaival.

A résztvevők sokféle szövési technikát tanultak a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező textilművésztől, szövő oktatóktól kapták meg.
Füzes Zsuzsanna lépésről-lépésre ismertette a gyapjú fonásához szükséges műveleteket, a kártolást, a fonást kézi orsóval és a rokkával. Útmutatásai alapján hamar sodródtak is a fonalak, kis gombolyaggá tekerve.
Szenczi Jánosné és Telbiszné Heckenast Csilla a hét folyamán a gyerekeknek kis szövőkereteken a rongyszövést és a gyapjúszövést tanította meg. Minden gyerek elsajátította a csomózási technikákat is, hamar készültek kis rongyszőnyegek, apró táskának való darabok. A hétfőn megfont fonalakat beleszőtték az általuk készített gyapjú terítőkbe.
dr Gulyás Antalné megtanította a rongyok szalaggá fűzését, s ezzel a technikával többen a megszőtt táskájuk fülét készítették el.
Kiegészítésként körmönfonást, gyöngyfűzést, játékállatok varrását tanulhatták meg, de nagy sikere volt a héten a pogácsa sütésének is.

A közös kézműves munkát énekszó, csángó tréfás mesék fűszerezték. A pusztinaiak archaikus beszéde külön élmény volt a gyerekeknek.

  • Szövő tábor 2018.

Július 23-27-ig tartott a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szervezésében az idei szövőtábor felnőttek részére.

A résztvevők sokféle szövési technikával ismerkedett meg a hét folyamán. Az elméleti és gyakorlati ismereteket nagy szakmai tudással és sok tapasztalattal rendelkező textilművésztől, szövő oktatóktól kapták meg.

Hétfőn Füzes Zsuzsanna lépésről-lépésre ismertette a gyapjú fonásához szükséges műveleteket, a kártolást, a fonást kézi orsóval és a rokkával. Útmutatásai alapján hamar sodródtak is a fonalak, kis gombolyaggá tekerve a felnőttek kezében.

Dr. Gulyásné Antalné útmutatásai alapján a vászonszövés elsajátítására volt lehetőség, s pár óra alatt már szép darabokat lehetett megcsodálni a szövöszékeken.

Landgráf Katalin tanácsait követve a szalagszövést is megtanulták a felnőttek, és nagyon mutatós szalagok készültek a nap végére, hiszen mindenki a saját színvilága szerint válogatta a fonalakat.

Észt szalagok szövése volt a következő 2 napon át program, B. Dobos Terézzel. Érdekes kereten készültek a szalagok, alapos magyarázat, majd tervezés, rajzolás és színezés után kezdődhetett csak meg a munka. A második nap már szép szövött csíkokban lehetett gyönyörködni.

Szenczi Jánosné a kártyaszövés és a gobelinszövés rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket.

A tábortól elköszönők sok szép darabot készítettek el, saját munkáikban gyönyörködve gondolhatnak vissza a nálunk eltöltött egy hétre.

A felnőttek alkotótáborát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

  • Kovácsai Gabriella üvegfestő kézművestársunk kiállítása

Kovácsai Gabriella mosolyogva, kedvesen fogadta az érdeklődőket Színek és fények című kiállításának megnyitóján október 4-én.

Az ünnepélyes megnyitónak külön varázsa, hogy találkozni, beszélgetni lehet a művésszel. Összekapcsolható a mester kisugárzása a bemutatott munkákkal. Különleges színek, kedves formák és motívumok csodálhatók meg – bizony nehéz megmondani , melyik a legszebb alkotás.

A gyönyörű kiállítás november 9-ig tekinthető meg az Aranybulla könyvtár  olvasótermében (Székesfehérvár, KÖFÉM lakótelep 1.),

Alkotónak, rendezőnek gratulálunk a kiállításhoz!

Az alkotóval készült riport itt olvasható

  • Asszonyműhely októberben

Bodáné Fenyves Zsuzsa őszi foglalkozásának témájaként a macska és az ősz szerepelt. Nagy sikere volt a cicának, őszi díszítést kapott az évszaknak megfelelően.

Volt akinek a dísztök és az alma varrása tetszett. Igazán mutatós, színes díszek készültek ablakpárkányra vagy kosárba helyezve.

Sokan érdeklődtek a gyöngyfűzés iránt is, nyakláncok, karkötők, medálok készültek Gábor Ildikó tervezései alapján.

  • Üvegékszer készítő műhely októberben

Október 6-án sokan voltak kíváncsiak az üvegékszer készítésre. Dobrovitz Klára üvegfestő, üvegékszer készítő segítségével kicsit ismerkedtünk a felhasználható üvegek fajtáival, majd a színek összeválogatását követően Klári segített a megfelelő méretek kivágásában.

Kratív csoport alakult ezen a napon, volt aki a maradék, érdekes alakú üvegekben látott fantáziát, más a legkisebb üvegdarabkákkal álmodta meg medálját. Nagyon jó hangulatban sok szép ötlet valósult meg, izgalmas formájú és színű alkotások születtek.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET