Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Csuporné Angyal Zsuzsa fazekas és Vincze Mátyás papírmerítő kézműves társaink közös kiállítása

2018. június 4-én Székesfehérváron, a Széna téri Tagkönyvtár adott otthont a két kézműves munkáinak. A kiállításon megtekinthettük hogy egy nagy ötlettel, miként kapcsolható össze az agyag és a papír, a fazekas és a papírmerítő mesterség.

A kétféle anyag és két mesterség nem minden napi találkozásának munkáiban gyönyörködhettünk.

A csodálatos alkotások, egyedi, különleges ajándékok is lehetnek.

Mórocz Istvánné, a Könyvkötők Országos Ipartestületének elnöke megnyitó szavaiból hasznos ismeretekethez jutottak a jelenlévők, az alkotók életútját megismerve pedig még nagyobb elismeréssel tekintettük meg munkáikat.

Alkotóknak, rendezőnek gratulálunk a kiállításhoz.

  • Asszonyműhely júniusban

Rövid időre bezártuk az Asszonyműhely ajtaját ezzel a június 9-i foglalkozással. Nagyon mutatós virágdíszek készültek, volt aki ajtódíszhez használta, de akadt aki kitűzőnek álmodta meg a vörös rózsát. Kedvesek az elkészített epres alátétek is.

Július16- 20-ig  az Asszonyműhely táborban alkothatunk kedvünkre vagy találkozzunk ismét ősszel! Kis csoportunk Bodáné Fenyves Zsuzsa vezetésével továbbra is szeretettel várja az érdeklődőket, kezdőket, haladókat egyaránt. Egy varrós nap után mindenki sikerélményekkel tér haza, a munkák mindig elkészülnek.

  • Tűzzel-vassal Fesztivál – Székesfehérvár

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete június 23-án 15. alkalommal rendezte meg a Tűzzel-Vassal Fesztivált, mely a késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozóját. Az ezt megelőző napon tartották a Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóházában az I. Késes Konferenciát, melyet a hagyományos magyar bicskafajták köré szerveztek.

A megnyitóra érkező vendégeinket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézműves Egyesület elnöke köszöntötte. A Fesztivált Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg. Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője is elfogadta meghívásunkat.

A hortobágyi pásztorok ostor csattogtatásával, majd emléktábla felszegelésével a Fesztivál megnyitotta kapuit. Fő témaként a pásztorkések, a pásztorok életének és foglakozásának bemutatása szerepelt. Vendégeink a hortobágyi és csákvári pásztorok szép cifra szűreikkel, előadásukkal, történeteikkel, ételükkel emlékezetessé tették a napot.

Idén több mint 50 késes és fegyverkovács érkezett Magyarország minden szegletéből,Debrecentől Körmendig,  sőt jöttek kiállítók Csehországból, a Felvidékről és Kárpátaljáról is.

Kinyitottak az udvarok a Rác utcában, mindegyik portán más-más látnivaló várta a látogatókat. Sokan gyönyörködtek a páratlan szépségű Szerb Ortodox Templomban, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Amíg a férfiak a késes és fegyveres standoknál nézelődtek, nagy volt a nyüzsgés az Asszonyműhelynél, ahol a bútorfestés, szövés, gyöngyfűzés, hímzés, csipkeverés és varrás technikáival lehetett ismerkedni.

Sokakat érdekelt a kovácsok mestersége, többen figyelték a mozdulatokat, de volt aki ki is próbálta a kovácsolást. A gyerekek boldogan segítettek egy kitelepült kovács fújtatójának működtetésében.

Az árnyékos templomkertben egymást követték a programok. Gyönyörű kolompokat lehetett megcsodálni és megszólaltatni, majd egy előadásban még többet is megtudni róluk. Élvezettel hallgatták a résztvevők a hortobágyi pásztorokkal folytatott beszélgetést is.

Népdalkórus, népzene, bábjátékok és néptánc bemutatók délelőtt és délután is.

Évek óta, az árnyékos fák alatt sokszínű foglalkozásokat tartanak a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjai, kicsik és nagyok is szívesen ügyeskedtek.

A múzeum (Rác utca 11.) csodálatos nádtetős épületében szépen berendezett tisztaszoba és konyha segített visszarepülni az időben, látni, hogy is élhettek egykor az utcában élő emberek. Két régi szakma, a kalapos és a kékfestő szerszámain, munkaeszközein el lehetett gondolkodni, milyen kár, ma már senki nem folytatja ezeket a mesterséget.

Az udvarba szálasanyag kézműves foglalkozás és népi játékok várták a gyerekeket.

Több éve hagyomány már a Tűzzel-Vassal Fesztiválon, hogy a NIT zsűri mellett az egyesületünk által felkért késbarátok is zsűriznek, melynek díjait oklevél és plakett formájában a Fesztiválon átadjuk.

A hagyományokhoz hűen tánccal és Szent Iván napi hagyományhoz fűződő énekléssel,tűzugrással zárult a Fesztivál.

Nagyon jó hangulatú volt a Fesztivál, sok látogató érkezett, akik remekül érezték magukat.

Várunk Mindenkit jövőre is!

Köszönetet mondunk minden támogatónknak, akik hozzájárultak ehhez a sikeres és szórakoztató naphoz.

Rólunk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/sokadalom-a-jubileumi-15-tuzzel-vassal-fesztivalon-2414472/

http://www.szekesfehervar.hu/szombaton-estig-varja-a-latogatokat-a-xv-tuzzel-vassal-fesztival-a-rac-utcaban

http://www.fehervartv.hu/video/index/24166     ( 00:54 percnél)

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.