Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • „Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos Hétvégéje”

Az országos rendezvényhez kapcsolódva a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

2018. április 7-én 10-16 óra között szeretettel várta az érdeklődőket a Kézművesek házában, Székesfehérvár, Rác utca 27.

Ezen a napon kézműveseink interaktív bemutatót tartottak az alkotóházba betérő látogatóknak.

A következő mesterség-bemutatókkal találkozhattak: gyapjúszövés, hímzés, fafaragás, gyöngyfűzés, csipkeverés, bőrművesség, csuhémunka, …. Bárki, aki az alkotóházunkba eljött, megismerkedhetett az alkotási folyamatokkal, technikákkal.

A programhoz kapcsolódva 10 kézművesünk mutatta be mesterségének fogásait.

Az érdeklődők csodálattal nézték a fürge, határozott mozdulatokkal járó kezek között készülő szép, míves alkotásokat. Mindeközben a mesterek szívesen válaszoltak kérdésekre, beszélgettek kézművességről.

Köszönjük, hogy felkeresték alkotóházunkat!  Reméljük, hogy sokukkal találkozunk még foglalkozásainkon, rendezvényeinken, a kapunk minden nap nyitva várja Önöket.

  • Kovács Károly kovács, díszműkovács kézművestársunk kiállítása

A Bodajki Helytörténeti Egyesület szervezésében „Bodajki kovácsok” című kiállítás kétszeres ünneplésre is adott okot. Április 14-én, a megnyitón ünnepeltük a kiállítókat, és igen nagy szeretettel köszöntöttük Kovács Károly kovács, díszműkovács mestert 80. születésnapja alkalmából.

Az alkotónak születésnapi meglepetést okoztak a szervezők ezzel az életmű kiállítással, az anyaggyűjtés és a rendezés is titokban történt.

Családja, barátai, kézműves társai ünnepelték őt ezen a szép délutánon, mely sok beszélgetésre, emlékek felidézésére adott lehetőséget.

A teremben megcsodáltuk a bodajki mesterek munkáit, képanyagból ismertük meg, hogy Karcsi bácsi cégéreket, szobrokat is készített, melyek Bodajk, Székesfehérvár  és az ország más településeit díszítik.

Büszkék vagyunk Kovács Károly kovács mesterre, örülünk, hogy a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja.

Kívánunk jó egészséget, és még hosszú alkotó éveket a mindig vidám, mosolygós, történeteket mesélő mesternek.

  • Asszonyműhely áprilisban

Április 14-én elindultunk nagy célunk, a takaróvarrás felé vezető úton. Egyszerű tavaszi terítőt készítettünk, rátétes virágdíszítéssel.

Ezt az ötletet is fel lehet használni a takaróhoz, a következő májusi foglalkozáson Bodáné Fenyves Zsuzsa különböző mintákat kínál még és indulhat az alkotás!

Sokan érdeklődtek a gyöngyfűzés iránt is, nyakláncok, karkötők, medálok készültek Gábor Ildikó tervezései alapján.

  • Bőrtárgy készítő műhely áprilisban

2018. április 14-én mobiltartó szerepelt fő témaként, de készültek apró bőr tárgyak (karkötő, díszek…) is a mester kínálatából, Hidvégi Miklós bőrdíszműves népi iparművész mester, okleveles kézműves útmutatásai alapján, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában.

  • Csuporné Angyal Zsuzsa kézművestársunk kiállítása – Mór

Móron, a Lamberg kastély ad otthont Csuporné Angyal Zsuzsa Csokonai- és Gránátalma-díjas népi iparművész , fazekas kézműves társunk „ Nomen est omen” című kiállításának.

Alkotónak, rendezőnek gratulálunk.

  • Magyar Gyapjúfesztivál Székesfehérváron

Szeretettel meghívjuk 2018. május 12-én 10-18 óráig – Füzes Zsuzsanna és a Fehérvári Kézművesek Egyesülete közös szervezésében – Székesfehérváron, a Rác utcai Skanzenben megrendezésére kerülő a gyapjú iránt érdeklődők, a gyapjúval foglalkozó szakemberek, kézművesek országos találkozójára.

Gyapjúfesztiválnak  az ötletgazdája Füzes Zsuzsanna, fonó, szövő ősi mesterséget folytató kézműves, a Fonás rokkán és kéziorsón című könyv szerzője.

2013-ben Taliándörögdön vált valóra az elképzelése baráti összefogással, ami Bérczes László, Ambrus Ildikó és Rádli József segítsége nélkül nem sikerülhetett volna.

A rendezvény célja minden évben a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, illetve a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése. A 2015-re a Taliándörögdön tartott juhok gyapjának feldolgozása is elkezdődött – így jött létre a Dörögdi Gyapjú – ezzel a rendezvény helyi küldetése beteljesedett. A Gyapjúfesztivál ezzel kinőtte a szülőfaluja nyújtotta kereteket.

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete –  aki a harmadik évtől aktív közreműködéssel emelte a rendezvény színvonalát –pár éve helyszínt is biztosít a Gyapjúfesztiválnak, hogy a rendezvény még szélesebb körben teljesíthesse küldetését.

A nap során előadásokkal, kiállításokkal, divatbemutatóval, mesterség-bemutatókkal várjuk a hozzánk látogatókat. A belépés díjtalan.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET