Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

  • Betlehemi szép csillag pályázat és kiállítás

A „Betlehemi szép csillag” pályázat tizenöt éve indult útjára a Szabadművelődés Házából Radetzky Jenőné és Varga Magdolna kezdeményezésére. A pályázat célja az volt, hogy segítse Jézus születésére, a karácsony ünnepére való felkészülést, mutassa be a magyar szakrális népművészet gazdag hagyományait, és ösztönözze a gyermekek és felnőttek alkotó kedvét. A 15 év alatt nagyon sok gyermek és felnőtt küldte el az alkotásait, bemutatva ezzel, hogy nekik mit jelent a betlehemi történet.A természetes anyagokból alkotott betlehemek készítését akkorra már évek óta népszerűsítette Budapesten A magyar kézművességért alapítvány.

Hogy helye van nálunk is egy ilyen kezdeményezésnek, az rögtön bebizonyosodott, hiszen a pályázati anyagok rendre megtöltöttek egy kiállítási termet. Mára a város központban lévő Szent István Hioktatási és Művelődési ház az otthona a „Betlehemi szép csillag” kiállításnak és várja családok csoportok látogatását  az edventi időszak kedves eseményeként.

A kiállított betlehemek mellett külön terem idézi fel a régi idők fahéj és mézeskalács illatú készülődéseit korabeli tárgyakkal, fotókkal régi szakácskönyvekkel, gyönyörűen díszített mézeskalácsokkal.

Itt látható továbbá Sereg Mátyásné kézműves társunk buzsáki textilgyűjteménye, melyet régi korok asszonyai varrtak, hímeztek.

Az idei kiállítástis Spányi Antal megyéspüspök Úr köszöntője és dr. Gelencsér József szakmai értékelése nyitotta meg. A benyújtott alkotások közül sokan részesültek elismerésben és szerény díjazásban.

A pályamunkákról Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke adott tájékoztatást, emléklapok és díjak átadásával gratulált a pályázóknak:

Az idén 63 alkotás érkezett hozzánk, s a zsűri döntésének megfelelően mindegyiket kiállítottuk a teremben. A zsűri tagjai Landgráf Katalin magyar iparművész, textilművész, a MMA tagja, dr Varró Ágnes néprajzkutató és Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke volt.

A Magyar Katolikus Rádió különdíját Újházi Márta, Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettesétől vehette át.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Köpf Jenőnek Sipos Éva, a kamara főtitkár asszonya adta át.

Gratulálunk a díjazottaknak, és minden résztvevőnek köszönjük, hogy alkotásaikkal szebbé tették Székesfehérvár adventi ünnepét.

Kívánjuk, hogy a betlehmi szép csillag fényessen ragyogjon mind a készítők, mind a látogatók fölött, utat mutatva, hogy Karácsony ünnepére mind odataláljunk a jászolhoz!

  • Beszámoló a NESZ és az NMI közös szervezésében a Kulturális közfoglalkoztatottak népi kézműves képzésről

Csoportok száma: 4

Helyszín és időpont:

  • 1 csoport, Ercsi Művelődési Központ, november 6-9.
  • 3 csoport, Székesfehérvár, Fehérvári Kézművesek Egyesülete alkotóháza, november 6-9., november 13-16., november 20-23.

Foglalkozások: gyöngyfűzés, fazekasság, fonás-szövés, szálasanyag

A programban a gyöngyfűzés, fazekasság, fonás-szövés foglalkozásokat a Fehérvári Kézművesek Egyesülete kézművesei, a szálasanyag foglalkozásokat a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület kézművese tartotta.

Mind a 4 csoportra jellemző volt, hogy a kulturális közfoglalkoztatottak kicsit félve jöttek, többen izgultak, hogy nem lesznek elég ügyesek, tartottak a kudarctól. A csoportok tagjai itt a foglalkozásokon ismerkedtek meg egymással, többen címet, elérhetőséget cseréltek, tapasztalatokat beszéltek meg egymással, tehát közösség-építésnek is kitűnő alkalom volt a 4 nap. A csoportok főleg nőkből álltak, egy-egy férfi volt mindegyik csoportban. A kezdeti félelmek a foglalkozások során oldódtak, többeknek gyerekkori emlékei is előjöttek, egy-egy kézműves technika kapcsán. Aztán a kézműves- napok végén boldogan állapították meg, hogy mennyi mindent készítettek el a nap folyamán, mennyi új ismeretre tettek szert, s hogy ezt a tudást majd hogyan hasznosítják a későbbiekben.

Minden kézműves adott nekik alapanyagot, hogy ha otthon folytatni szeretnék, akkor legyen miből elkészíteni, legyen minta a későbbi anyagbeszerzéshez.

Mind a 4 csoport tagjai megköszönték a képzési lehetőséget, a segítő bátorítást egy-egy munkafolyamat kapcsán, és az alkotás örömének átadását. Nagyon pozitív visszajezéseket kaptunk, és kapunk azóta is.

Egyetlen negatívum szerintük az volt, hogy nagyon rövid volt a képzés.

A résztvevőknek felajánlottuk az egyesület által működtetett szakköröket, foglalkozási lehetőségeket, reméljük többen élni fognak vele.

  • “Lombhullástól karácsonyig” – Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró kézművestársunk kiállítása

A móri Lamberg kastély ad otthont december 3-tól ennek a gyönyörű, adventi hangulatú kiállításnak.

Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézműves Egyesület elnöke megnyitójának részlete:

Bodáné Fenyves Zsuzsa, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagja, az egyesületünk honlapján a következő sorok olvashatók a neve alatt:

Kedves barátok hívtak az egyesületbe pár évvel ezelőtt, szívesen veszek részt a jeles napok előkészületeiben és az asszonyműhely foglalkozásain. Hálás vagyok, hogy az élet elém küldött egy ilyen lehetőséget és én megpróbálom minden pillanatát élvezni.

Őszinte vallomás ez, biztatás és iránymutatás másoknak is. Zsuzsa 40 évig óvónőként dolgozott. Elsajátított több olyan kézműves technikát, mint a tojásfestés, a bútorfestés, a mézeskalács készítés, a varrás, a hímzés, melyeket aztán szívesen alkalmazott munkája során, mikor a gyerekekkel foglalkozott. Nyugdíjba vonulásával bezárult egy ajtó, de helyette kinyílt több másik ajtó. Varrás és hímzés, a színek és formák csodálatos világa, amely régóta rabul ejtette, s most ezekre több idő jutott. Régóta foglalkozik már egy olyan technikával, amit magyarul foltvarrásnak nevezünk.

Aki bekapcsolódik egy kézműves közösség munkájába, sok-sok technikát elsajátíthat, fejlesztheti tudását. S közben megismeri az alkotás örömét és a közösséghez tartozás örömét.

Zsuzsa több ilyen közösségnek a tagja. Varr az iszkaszentgyörgyi „Házicérnák” Foltvarró Műhelyben, és vele indítottuk el a Fehérvári Kézművesek Egyesületében az Asszonyműhely foglalkozásokat. Asszonyműhely foglalkozás minden hónapban egy szombaton, Asszonyműhely tábor nyaranta. Ezeken az alkalmakon Zsuzsa lányok és asszonyoknak tanítja a varrást kézzel és géppel, a díszítő hímzőöltéseket, egy-egy használati vagy díszítő tárgy aprólékos elkészítését, s közben alkotó közösséget teremt maga körül.

  • Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Házában

Karácsonyi kötények és hozzá való konyharuhák készültek december 8-án az Asszonyműhelyben, Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában ( Székesfehérvár, Rác u. 27. )

Kedves Mikulás rátéttel díszítették a kötényeket, a többféle színű és mintájú anyagokat élvezettel válogatták össze a varrók. Bizony két egyforma nem is készült és egyik szebb volt, mint a másik. Az pedig csak fantázia kérdése, hogy ez a minta mit díszíthet még, kinek milyen ajándékon okoz örömet.

  • Adventi Udvar a Püspöki Palota kertjében

A székesfehérvári Püspöki Palota kertjében, az Adventi Udvarban, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete idén is színvonalas népi és iparművészeti tárgyakkal várta az igényes, egyedi ajándékra vágyókat!

  • „Advent a Rác utcában”

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete kézműves foglalkozásokkal várta a gyermekeket és a felnőtteket december 16-án és december 17-én Fehérvári Kézművesek alkotóházában. (Székesfehérvár,  Rác u. 27.)

Minkét napon, délelőtt és délután is sokféle, színvonalas technikával ismerkedhettek meg a hozzánk betérők. A kellemes mézeskalács illatú szobákban minden alkalommal igen változatos programmal kedveskedtünk, 5-5 kézműves mutatta karácsonyi díszítő ötlteit és természetesen segített a megvalósításukban is.

A foglalkozások során az érdeklődök sütöttek és díszítettek mézeskalácsot, népi kézműves technikákkal készültek karácsonyi és fenyőfa díszek, ajándékok.

Reméljük, hogy kellemes hangulattal járultunk hozzá a Karácsonyi ünnep várásához!

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza    FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET