Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Házában

Tökök, gombák, terítők készültek október 14-án Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában (Székesfehérvár, Rác u. 27.)
Csodás őszi színekkel, ötletes formákkal valósították meg elképzeléseiket a varrók.
A munkákból mutatós lakásdíszeket lehet készíteni, levelekkel, szép termésekkel,bogyókkal tarkítva.

Októberben Kunkovács László kézművestársunk kiállítása

A Kossuth díjas fotóművész, néprajzkutató Világjelek című, Belső-Ázsia és Szibéria sziklarajzait és népviseletét bemutató kiállításán gyönyörködhettünk.

Regionális szakmai nap – 2017. október 28.

2017. október 28-án Regionális szakmai napot szervezett a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utca 27. szám alatti alkotóházában. A szakmai nap témája Szalagszövés szádfával, mintázási lehetőségek. A programot a Hagyományok Háza és a M-ART egyesület támogatta.
Délelőtt érdekes előadások hangzottak el, tartalmas élményt nyújtva az érdeklődőknek.
dr. Paál Zsuzsanna etnográfus, a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztályának elnöke A nemzetközi szalagszövés mintakincse és néprajzi vonatkozása című összefoglalása első részében megismertük a szőtt szalagok funkcióit. Az egész világon régen és napjainkban is ismerik az emberek ezt a technikát, használják a mindennapi életükben tárgyaikon, ruháikon. Az északi népeknél már régóta díszítő elemként is megfigyelhető hajban, nyakban vagy övként.
Mai világunkban egyre gyakrabban találkozunk a szövőtt szalagokkal kézelőkön, szövött szélek összefogásánál , kabátok díszítésénél. Mutatósak, szép ajándékok egy használati tárgy díszítésének alkalmazásánál is.
Gazdag, vetített képanyagon láthattuk a finn gyönyörű mintatárat, norvég viseleteken a szalagok sokrétű felhasználását, a lett asszonyok hajfonatba is helyezték, a női és férfi viseleteken túl cipőiken is megfigyelhető.
Észtország lenyűgözően szép mintái különösen közel állnak a magyar ember lelkéhez, sok hasonlóságot lehet találni. Itt minden településnek saját mintakincse van, a szövött szalagokról felismerhető, ki melyik faluban él. A litván szövők szőttesbe is illesztették mintáikat, de hímzéseikben is felhasználták ugyanazt a motívumot.
Külön érdekesség volt dél-amerikai mintákat is megcsodálni, ezek színeiben, kontúrjaiban teljesen eltérnek az európaitól.
Landgráf Katalin textilművész a szádfa , majd a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva. Szót ejtett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről, a mintázási lehetőségekről.
Szép gyűjtésének köszönhetően, képein megcsodáltuk a különféle népek szövési eszközeit, szálfeszítési technikáikat, mint a lábbuk újja, kókuszdió, nagy méretű kövek vagy akár pálmafa ága.
Katalin Somogyvárról származó régi ládás szövőszerkezetet hozott, ebben gyönyönyködtük, és természetesen ki is lehetett próbálni.
Délután B. Dobos Teréz és Landgráf Katalin segítségével, rövid megbeszélés után a gyakorlatban is kipróbáltuk a mintázást. A szövés egyik végét a derekunkra kötve, a másikat ajtó, ablak kilincshez rögzítve oldottuk meg a szálak feszítését. Pár óra elteltével szorgoskodásunk eredménye hamar megmutatkozott, csodálatos szövött szalagok kerültek ki a kezeink alól.
Szövők alkottak egy nagy családot ezen a szombaton, élvezettel hallgattuk a kötetlen előadásokat, gyakran záporoztak szakmai kérdések is az előadók felé.
Természetesen a Fehérvári Kézművesek Egyesülete az új érdeklődőket is bármikor szívesen fogadja.

Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Házában

Elérkezett a karácsonyvárás ideje!
Karácsonyi apróságok készültek november 11-én Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában (Székesfehérvár, Rác u. 27.)
Zsuzsa új technikájával ajándékzsákokat és fenyőfadíszeket vartunk különböző anyagokból.
Ezen a napon apró bőr tárgyak (karkötő, kulcstartó…) készültek Hidvégi Miklós bőrdíszműves mester ( technikus), okleveles kézműves útmutatásai alapján.

Regionális szakmai nap – 2017. november 11.

2017. november 11-én az ősz folyamán második alkalommal szervezett Regionális szakmai napot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Rác utca 27. szám alatti alkotóházában. A szakmai nap témája Szalagszövés kártyával, mintázási lehetőségek. A programot a Hagyományok Háza és a M-ART egyesület támogatta.

A kártyaszövés iránt érdeklődő vendégeinket Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke köszöntötte, majd a délelőtti előadások sorát Kappanyos Katalin textilművész Szalagok az öltözködésben címmel nyitotta meg.
A szalagok fontos szerepet játszottak az öltözködésben, a világ minden táján, népeken és kultúrákon átível a szalag alkalmazása. Már a görök is kedvelték , igazi fénykorát a barokk korban élte, olykor meghökkentő méretben és mennyiségben láthatóak, néha szinte szalag-szoborrá formázva.
A hosszú évek során kalaptól kezdve haladva a ruházaton át a cipőig alkalmazták díszítésre, sőt a fehérneműkön is fellelhetőek voltak a funkcionális szalagok. Női, férfi és gyerek ruhákon, kalapon, főkötökön, hajban, nyakkendőkön, cipőkön követhető a divat változása.
Mintha több száz évet összefoglaló divatlapot nézegettünk volna az előadó képanyag válogatása alapján, élvezve a szalagok elhelyezését, néha megmosolyogva a korabeli divatot.
Landgráf Katalin textilművész Kártyaszövéssel készített szalagok címmel a kártyaszövés történetét mesélte el képekkel illusztrálva.
Érdekesnek találtuk a használható kártyák sokféleségét, nehezítve, de szebbé téve a szövést a kártyákon lévő lyukak számával. Katalin bemutatott egy különlegességet is, a kerek kártya formát, amit egy antik kézimunka könyvben fedezett fel. Ki is próbálta, a rajta készített szalagot megcsodálhattuk. Megnyugodtunk, mi a gyakorlásnál maradunk a négyzetes és négy lyukú kártyánál.
Szó esett a jó alapanyagokról, a szövés menetéről, a tervezésről. Megtudtuk, hogy a különféle mintákat a kártyák forgatásával, áthelyezésével egy másik helyre, kártyák kihagyásával alakíthatjuk.
Füzes Zsuzsanna nomád módon történő szalag szövési bemutatóját csodáltuk meg. Érdekes eszközöket használt, különféle hosszúságú és vastagságú rudakkal dolgozott, munkadarabján kirgíz mintát mutatott be. Zsuzsa elmesélte, hogy Belső-Ázsiában és az Andokban is ugyanezeket az eszközöket használják, hasonló technikával dolgoznak, természetesen mindegyik nép a saját mintagyűjteménye és színvilága alapján.

Majd a gyakorlatban is megismertük a kártyaszövés rejtelmeit, 10 darab négy lyukú kártyával dolgoztunk. Emlékezve a részletes útmutatóra, próbáltuk alkalmazni az alapos előkészítést. Néha elrontottuk a fonalak befűzését, belegabalyodtunk a kártyák sorrendjébe és bizony előfordult a fonalaknál némi gubancolódás is. De sebaj, sokat tanultunk ezzel is és végre elkezdődött a kártyák szorítása, forgatása, azaz a szövés. Otthon is szorgalmasan fogjuk gyakorolni.

Csapó Angéla népi iparművész szádfán való szövés néhány változatát mutatta be.
Érdekesnek találtuk egyik technikáját, ahogy már az előre elkészített több méter hosszú láncfonalakat tárolta.
Egy asztalnyi mintadarabról mesélt és mesélt, melyik miért különleges, mire kell figyelni, mik a buktatók szövésnél.
Nagyon jól éreztük magunkat ezen a napon is, többen kedvet kaptak a szalagszövéshez is.

Eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalunkon.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET