Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Fehérvári Kézművesek Egyesületének eseményei

Székesfehérvári Civil Nap 2017

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai ismertették meg az érdeklődőket egyesületünkkel, szakköreinkkel, tevékenységeinkkel a Székesfehérvári Civil Napon szeptember 23-án.
Köszönjük az érdeklődést!

A „REFORMÁCIÓ történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című kiállítása a Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezeti Házban

A „REFORMÁCIÓ történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című kiállítás megnyitóján Fehérvári Kézművesek Egyesülete nevében Szenczi Jánosné szeretettel köszöntötte a megjelenteket és a kiállítás megnyitóit:
dr Kovács Béla Sándor, a Székesfehérvári Reformáció Emlékbizottság elnökét, dr. Varró Ágnes néprajzkutatót, Bencze András evangélikus lelkészt.
A kiállítás megnyitón közreműködött: a Hungarikum Együttes.
Szenczi Jánosné kiállítást megnyitó gondolatai:
„A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Reformáció Emlékbizottság az 500. jubileumi évfordulóhoz kapcsolódva pályázatot hirdetett a magyar népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotóknak.
A kézműves alkotók olyan alkotásokkal pályázhattak, melyek a protestáns egyház hagyományait tükrözik, felhasználva benne a magyar népművészet motívumkincseit, s ezek az alkotások egyben az egyházi szertatások tárgyainak, kellékeinek megújulását is mutassa be.
A Közép-Dunántúl régiójának (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) pályázatra beadott munkáit egyesületünk gyűjtötte, rendezte.
40 egyéni alkotó és 1 szakkör küldte el hozzánk 125 alkotását. A zsűrizés után 32 alkotó 85 alkotása lett a teremben kiállítva, melyek közül 17 alkotó 56 alkotása továbbjutott az országos kiállításra.
Köszönöm Bencze András evangélikus lelkész úrnak, hogy a Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezeti Házban helyet adott ennek a kiállításnak, mert úgy érezzük, hogy ezek a szép munkák méltó helyen vannak.
Szenczi Molnár Albert bibliafordító XC. zsoltárának utolsó két szakát idézném, mely „Tanúság ez életnek meggondolatjáról”:
8
Tölts bé minket reggel nagy irgalmaddal,
Hogy jókedvvel vigyük véghez éltünket,
Ne terheltessünk szorgalmatossággal.
Vigasztalj minket, és adj könnyebbséget,
És haragodat fordítsd el rólunk,
Mellyel régulta ostoroztatunk.
9
Szolgáidon láttassad dolgaidat,
Dicsőségedet ezeknek fiain,
Add értenünk fölséges hatalmadat:
Mi kegyes Urunk, óh, irgalmas Isten!
Minden dolgunkat bírjad, forgassad,
Kezeink munkáit igazgassad.

A teremben levő alkotások megszemlélésekor Önökre bízzuk a döntést, hogy kezeink munkája megfelelően lett-e igazgatva.
Mi kézművesek valljuk azt, amit egyik kézműves társunk kapott útmutatóul anyaggyűjtése során: Ami szép és szeretettel készült, az az Úrnak is kedves.

Cikk a szekesfehervar.hu-ról

A kiállítás megtekinthető a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközösség Gyülekezeti Házában, Székesfehérvár, Szegfű Gyula u. 1., 2017. szeptember 19. – október 12. között , keddtől péntekig , 13-17 óráig.

• Asszonyműhely a Fehérvári Kézművesek Házában

Almaszüretet tartottunk szeptember 23-án Bodáné Fenyves Zsuzsa foltvarró műhelyében, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete házában ( Székesfehérvár, Rác u. 27. )
Különféle technikákból lehetett választani, kötés, horgolás, varrás. Szebbnél szebb anyagokból készültek almás tárolók, asztalidíszek, hatalmas piros almák. Mindenki talált kedvére való ötletet, és megvalósultak a saját ötletek is.

Az eseményeinkkel kapcsolatban további képeket lehet megtekinteni a www.fehervarikezmuvesek.hu oldalunkon a Galériában vagy Kézművesek Háza FB oldalán

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET