Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • IX. Országos Kosárfonó Találkozó

A házunk táján történt őszi események közül kiemelném a tiszaalpári és nagykőrösi rendezvényeinket.  Szeptember 29-30-án, kilencedik alkalommal került megrendezésre a DTKNE népművészei szervezésében az Országos Kosárfonó Találkozó Tiszaalpáron. A rendezvénynek a Tündérrózsa napközi otthonos óvoda biztosított ismét ideális helyszínt. Az idei rendezvényen az ország különböző településeiről, valamint határon túlról rekordszámú, közel nyolcvan érdeklődő vett részt. Színes program várta a résztvevőket a két nap folyamán: a tartalmas szakmai előadások és konzultációk mellett neves mesterek tartottak bemutatókat. A legkisebbeket népi játékok készítésének lehetősége várta. Igazi fonó hangulat alakult ki a nagy diófa árnyékában letelepedett kosárfonóknak és a tekerőlantosoknak köszönhetően. Az elkészített termékeket az óvoda és az iskola számára ajánlották fel a mesterek. Megtisztelő volt, hogy a IX. Országos Kosárfonó Találkozó fővédnökségét és a találkozó megnyitását Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke vállalta el. A megnyitó alkalmával köszönetet mondtunk Kanalas Jánosnak, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett kosárfonónak, hogy kilenc évvel ezelőtt életre hívta ezt a rendezvényt. 2019-től Gergely Ramóna Népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere veszi át a táborok és találkozók szervezését.

  • Szakmai tanácskozás

Magas részvétel és nagy érdeklődés mellett tartottuk október 12-én „Régi hagyomány – Mai kézművesség” címmel rendezett szakmai tanácskozásunkat. A köszöntés után a DTKNE Citera csoportja hangulatos népdalokat adott elő, mely végeztével a résztvevőket is bevontuk a közös éneklésbe. Az érdekesebbnél-érdekesebb előadások közül a konferenciánk mottójául választottuk a Kiss Gabriella művelődéskutató bevezetőjében elhangzott megállapítást, melyet Harangozó Imre ismert néprajzkutatótól idézett előadónk: „ Csak az önmagát a természet részeként megélő ember, a maga nemzeti, vallási, kulturális önazonosságának birtokában lévő ember képes megtartani a világot, megőrízni mindent, amit a Sors, vagy, ha úgy tetszik, az Isten reánk bízott.” A képekkel és filmekkel illusztrált előadásokon kívül interaktív műhelyfoglalkozásra is nyílt lehetőség. A résztvevők lelkesen kapcsolódtak be Lakatos Lilla textilművész által vezetett tevékenységbe.

A konferencia végeztével átsétáltunk a KRE- Tanítóképző Főiskola épületébe, ahol 6 órától a DTKNE kiállításának megnyitójára került sor. Dr Pap Ferenc. dékán úr köszöntötte az alkotókat és az érdeklődőket. Kifejezte abbéli reményét, hogy ezzel  az eseménnyel kezdetét veszi a főiskola és az egyesület által tervezett, kidolgozás alatt álló együttműködés. Népművészetünket, alkotóinkat méltató beszéde teljes terjedelemben olvasható az egyesületünk honlapján.

Szabó Károlyné egyesületi elnök megnyitó beszédében Kodály szavaival hangsúlyozta: „ A kultúrát nem lehet örökölni, …”, tehát ki-ki a maga területén, oktatásban, egyházban, vagy népművészeti egyesületben, tegyük a dolgunkat, végezzük kötelességünket, mely nem más, mint nemzeti kultúránk, népművészetünk értékeinek átadása a jövő nemzedék számára. Az 1982-ben alapított egyesület 180 fős tagságából 33 kézműves mester tárgyain keresztül mutatjuk be a kézműves műhelyeinkben folyó magas színvonalú tevékenységet. Ebbe az örömteli alkotó munkába szeretnénk önöket is, a jövő tanítóit  bevonni a kézműves bemutatók, tanfolyamok, képzések indításával a létesítendő együttműködés során, hogy ne szakadjon meg a folytonosság. A költő szavaival: „ Egy lángot adok, ápold, add tovább és gondozd híven!” / Reményik Sándor/