Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

  • Szakmai kirándulás a Duna-Tisza közén

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület elnöke 2018. június 19-én buszos kirándulást szervezett érdeklődő tagsága számára azzal a céllal, hogy felkeressük és jobban megismerhessük kiváló népművészeinket, akikre büszkék vagyunk.

 Első utunk Kiskunhalasra vezetett a Csipkemúzeumba, ahol megtekintettük a különleges halasi varrott csipkét. A múzeumban található gyönyörű és míves csipkéket nem csak a tárlókban láthattunk, hanem a mesterséget jelenleg is űző, ügyes kezű asszonyok bemutatóval is kedveskedtek a csoportunknak. A szíves fogadtatás során megcsodálhattunk egy időszaki szalmakép kiállítást is.

Innen utunk Bácsalmásra vezetett, ahol a hagyományos, de már korszerű technikákkal is felszerelt Bácsalmási Kékfestő Műhely és egyben múzeum is található. Jó volt látni, hogy egy, már kevesek által gyakorolt népi mesterség ilyen autentikusan és színvonalasan működik. Az üzemeltetők, Bakos Zoltán István kékfestő népi iparművész és családja elmesélték a manufaktúra történetiségét, majd ezt követően beavattak bennünket a gyártási folyamat rejtelmeibe is.

A kékfestő műhely megtekintését követően a helyi könyvárban vártak minket vendéglátóink. Az épület felső részén kiállítótermekben Dulity Tibor festőművész különböző alkotói korszakainak csodálatos festményei, valamint Horváth József népi fafaragó még megmaradt kiváló alkotásai találhatóak.

A kiállítás megtekintését követően a házigazdák bajai halászlé ebédre vártak bennünket. A kiváló étket a bajai Halfőző Lovagrend tagja, Magyarország halfőző bajnoka készítette számunkra. A helyiek közösségét a magyarok mellett sváb és bunyevác nemzetiségek alkotják és élnek egymás mellett. Ezt a vendéglátóink kis műsorral szemléltették is. Ünnepekkor felveszik a népviseletet és természetesen sem az éneklés, sem a tánc nem maradhat el.

Ezt követően a jó ebédhez remek küllemű és ízű, a helyi asszonyok által sütött süteményeket is kínáltak. Utólag is sok köszönet érte! A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület citerazenekarának tagjai „ősbemutatóval” honorálták a vendéglátók szívélyességét. Énekeltünk és még táncra is perdültünk.  Igen nehezünkre esett otthagyni a szép tóparti környezetet és a jó társaságot, de már nagyon vártak bennünket Kalocsán műhelyükben tagtársaink: Kovács László fazekas, a Népművészet Mestere és Madár Helga fazekas, a Népművészet Ifjú Mestere.

 Laci és Helga bemutatták a kiállítótermeiket és a műhelyüket is. A szavak nem tudják kifejezni a látványt. Munkáik alaposabb megtekintésére, azt hiszem egy hét is kevés lenne! Sajnos nem maradhattunk addig, Harta volt a következő célpontunk.

A Hartai Bútorfestő Műhelyben Schneider Péterné, Marika bútorfestő, a Népművészet Mestere és férje bútorfestő népi iparművész vártak bennünket valódi és festett virágokkal pompázó otthonukban. A tárlatvezetés mellett itt sem maradt el a vendéglátás; a jó hartai házi bor, a helyi palackozott szikvíz, a sütemények. Habár későre járt az idő, másik hartai tagtársunk, Sebőkné Leitert Julianna kérését sem utasíthattuk vissza. Hivatalosak voltunk hozzá festett bútorainak  megtekintésére, és az azt követő udvari partira.

Remek, programokban dús és szakmailag is nagyon tartalmas kirándulás volt. Köszönet a szervezőknek. Máskor is mennénk!

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET