Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület eseményei

 • Tanulmányúton a Kács-félszigeten (Gudzsarat tartomány, Nyugat-India)

Vidák István beszámolója

10 éve foglalkozunk a Kács-félszigeti mesterségek kutatásával. Érdeklődésünk kezdetben a nemezkészítés helyi hagyományaihoz kapcsolódott. Később ezt kiszélesítettük a különféle kelmék irányába, majd még később további mesterségek felé.

Idén január 13-a, és február 2-a közt jártunk ezen a félszigeten, és Buglya Sándor filmrendező közreműködésével 5 órányi felvételt készítettünk. Ez a nyersanyag még vágásra, illetve feliratozásra, és zenével való kiegészítésre vár.

A következő mesterségekről készítettünk 20-25 perces felvételt: kolompkészítés, növényi festés és szövés, viaszos batikolás, kékfestés. Emellett megörökítettük egy népzenész Nurmohammed Szoda játékát kettősfurulyán. A hangszer helyi neve dzsodija pava. Megörökítésre került az Arab tenger partján a főként helyi turisták fürdése, illetve lovaglása és tevegelése. Felvételek készültek a különféle közlekedési eszközökről, ahogyan azt a helybeliek használják.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utunkat segítették, és reméljük, hogy a közeljövőben egy rövid előadás kapcsán bemutathatjuk Egyesületünk tagjainak az idei utazásunk eredményeit.

 • Kiállítás a Ceglédi Galériában

Teljesen megtelt érdeklődőkkel a Ceglédi Galéria, ezúttal a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítására érkező vendégekkel. A tárlaton 22 népi kézműves mesterség 48 képviselője mutatkozik be. Közöttük megtalálható fafaragó, nemezelő, hímző, kékfestő, viseletkészítő, mézeskalácsos, szövő, kosár-szalma- és csuhéfonó, gyöngyfűző, kovács, tojásfestő, fazekas, játékkészítő, csipkeverő és más érdekes, ritka mesterség művelői a teljesség igénye nélkül.

A megnyitó ünnepség Bársony Zsuzsanna citerajátékával vette kezdetét, majd a Kis István Népdalkör Pest megyei dalcsokorral köszöntötte a vendégeket.

A kiállítást Szabó Károlyné az egyesület elnöke nyitotta meg.

A látható tárgyak teljes keresztmetszetét adják mind térben, mind létszámban nagy kiterjedésű szervezetben folyó alkotó tevékenységnek. Tagjaik közül 36-an rendelkeznek Népi Iparművész címmel, 5-en Népművészet Ifjú Mestere és 16-an a legrangosabb, Népművészet Mestere kitüntetéssel. Az egyéni elismerések mellett az egyesület 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából a népművészet és a népi iparművészet hagyományát őrző és fejlesztő tevékenységéért Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat kapott.

A kiállítás március 28-ig tekinthető meg.

 • XVI. Országos Textiles Konferencia, Békéscsaba

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület több tagja részt vett a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által szervezett XVI. Országos Textiles Konferencián március 9-11-én. A textiles pályázatra többen is jelentkeztek.

Díjazottak lettek:

 • díj: Vidák Anna, Kecskemét – Nemezelt függöny
 • Különdíj: Vidák István, ifj. Vidák István, Kecskemét – Nemeztakaró

Egyéni pályázók körében, díjat nem nyert, de a kiálításban szerepel:

 • Barcsik Sándorné, Kecskemét
 • Csordás Katalin, Kiskunhalas
 • Mucsi Jenőné, Kecskemét
 • Nagy Mari, Kecskemét
 • Vidák István, Kecskemét
 • Vidák Anna, Kecskemét
 • Vidák István Kecskemét

A Konferencia utolsó napján Nagy Mari és Vidák István egy rendkívül érdekes, interaktív előadást tartottak a „Bölcsőtől a koporsóig” – rátétmintás kelmék a felvidéki Martoson és keleti változataik címmel.

 • Kalocsa harmadik díszpolgára Kovács László
 1. március 15-én a kalocsai városi vezetés döntése alapján Kovács László fazekasmester kapta meg a város díszpolgárának járó kitüntetést. László az elismerésre ugyan egyáltalán nem számított, de nagy megtiszteltetésként éli azt meg. A kitüntetettet dr. Bálint József polgármester köszöntötte.

Kovács László a hagyományos technológia és díszítő elemek megörzése mellett fontosnak tartja, hogy olyan kerámiákat alkosson, amelyek megfelelnek a mai vevőkör ízlésének.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET