• ASZAKKÖR mentorálás Bács-Kiskun vármegyében

A Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület 56 szakkör mentorálását vállalta fel a Nemzeti Művelődési Intézettel között együttműködési szerződés keretében. Mentorainknak a megyében működő szakkörök nagy részét már sikerült meglátogatni és tudásukkal segíteni az ott folyó alkotómunkát.

Mentorok:

Arnold Edit, mézeskalács

Berei Andrea, szövés kereten

Dudás Ildikó, bútorfestés

Kerékgyártó Emese, bútorfestés

Kobela-Varga Anita, hímzés

Samu Mónika: gyöngyfűzés, kötés gyönggyel,

Trungel Aranka: csuhéfonás, gyertyamártás

Vidák Anna, Vidák István, nemez

Vágó Piros, vesszőfonás

  • Szövés kereten

December elsején befejeződött a kezdőknek hirdetett szövő tanfolyamunk. A résztvevők 4 alkalommal találkoztak a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, Berei Andrea vezetésével elsajátították a szövés alapjait, a felvetést, a mintázás alaptechnikáit. A kurzus sikereres volt, a résztvevők szeretnék tudásukat tovább fejleszteni, örömmel vennék, ha szakkör jelleggel havonta 1 alkalommal találkozhatnának.

  • Hímzett nemez kiállítás Zentán

A „Hímzett nemez” pályázatot 2022 decemberében írta ki a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, melyre 70 alkotó munkája érkezett be. Kecskeméten, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben megnyílt kiállításon Magyarország, Erdély, Vajdaság, Felvidék és Kárpátalja nemezkészítői képviseltették magukat. A gazdag anyag láttán igény merült fel, hogy a kiállítás más helyszínen is bemutatásra kerüljön.

December 15-én Zentán nyílt meg a hímzett nemez kiállítás, melyet Nagy Mari és Vidák István rendezett. A különleges ruhák és kiegészítők, táskák, nemeztakarók és játékok január 31-ig láthatók.

https://www.vajma.info/cikk/kultura/16088/Megnyilt-a-Zentai-Varosi-Muzeum-karacsonyi-kiallitasa.html